23.10.2019 Beograd

Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za ulaganje u Srbiji

Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za ulaganje u Srbiji Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tokiju s više japanskih investitora i s guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom.

"Najvažnija vest koju donosim iz Japana je to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za dođe i investira u Srbiji", izjavila je Brnabić.

Navela je da će ta banka "otvoriti fodnove za našu zemlju, naše kompanije, za istraživanje i razvoj, nauku, obrazovanje, investitore i fondove koji će otvoriti prolaz za srpsko-japansku ekonomsku saradnju". 

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da će guverner Maedo uskoro doći u Beograd, kako bi pregovarali o otvaranju investicionog fonda u Srbiji.

Delegacija Srbije na čelu s Anom Brnabić, sastala se i s japanskim premijerom Šinzom Abeom, Parlamentarnom grupom prijateljstva, sa Društvom prijateljstva Japan Srbija i investitorima u Srbiju.

U odnosima Srbije i Japana jedino otvoreno pitanje je japansko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova te je premijerka s japanskim poslanicima razgovarala o tome i izrazila zahvalnost Japanu na neutralnom stavu u glasanju i pri Interopolu i pri UNESKU, pominje se u saopštenju.

"Zamolili smo da još više obrate pažnju na to šta Srbija govori i koji su naši argumenti... Delovali su otvoreno za to, ali je još mnogo posla, vremena i uzajamnih poseta pred nama", istakla je Brnabić.

Brnabić se u Japanu gde je bila povodom stupanja na presto novog cara, Naruhita, sastala i s predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, kao i s premijerom Češke Andrejem Babišom.

Sa češkim premijerom je razgovarala o saradnji Srbije i Višegradske četvorke.

Brnabiće je rekla da je "Babiš, kao i mnogi drugi u Evropskoj uniji, razočaran i rezigniran što Evropska unija nije donela sada neke hrabrije odluke povodom proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom", navodi se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Povećano interesovanje za posao u Nemačkoj Povećano interesovanje za posao u Nemačkoj

    Za posao u Nemačkoj ove godine prijavilo se 360 medicinskih sestara i tehničara, opšteg i pedijatrijskog smera, preko projekta "Triple Win" koji zajednički sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, saopšteno je danas.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side