Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za ulaganje u Srbiji
23.10.2019 Beograd

Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za ulaganje u Srbiji

Brnabić: Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za ulaganje u Srbiji Foto: Beta / Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas u Tokiju s više japanskih investitora i s guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju Tadašijem Maedom.

"Najvažnija vest koju donosim iz Japana je to da je Japanska banka za međunarodnu saradnju zainteresovana za dođe i investira u Srbiji", izjavila je Brnabić.

Navela je da će ta banka "otvoriti fodnove za našu zemlju, naše kompanije, za istraživanje i razvoj, nauku, obrazovanje, investitore i fondove koji će otvoriti prolaz za srpsko-japansku ekonomsku saradnju". 

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da će guverner Maedo uskoro doći u Beograd, kako bi pregovarali o otvaranju investicionog fonda u Srbiji.

Delegacija Srbije na čelu s Anom Brnabić, sastala se i s japanskim premijerom Šinzom Abeom, Parlamentarnom grupom prijateljstva, sa Društvom prijateljstva Japan Srbija i investitorima u Srbiju.

U odnosima Srbije i Japana jedino otvoreno pitanje je japansko priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova te je premijerka s japanskim poslanicima razgovarala o tome i izrazila zahvalnost Japanu na neutralnom stavu u glasanju i pri Interopolu i pri UNESKU, pominje se u saopštenju.

"Zamolili smo da još više obrate pažnju na to šta Srbija govori i koji su naši argumenti... Delovali su otvoreno za to, ali je još mnogo posla, vremena i uzajamnih poseta pred nama", istakla je Brnabić.

Brnabić se u Japanu gde je bila povodom stupanja na presto novog cara, Naruhita, sastala i s predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, kao i s premijerom Češke Andrejem Babišom.

Sa češkim premijerom je razgovarala o saradnji Srbije i Višegradske četvorke.

Brnabiće je rekla da je "Babiš, kao i mnogi drugi u Evropskoj uniji, razočaran i rezigniran što Evropska unija nije donela sada neke hrabrije odluke povodom proširenja i otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom", navodi se u saopštenju.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju Er Srbija i Turkiš erlajnz šire saradnju

    Srpski nacionalni avio-prevoznik Er Srbija i Turkiš erlajnz postigli su sporazum o proširenju poslovne saradnje kod-šer ugovorom koji će pokrivati destinacije iz saobraćajnih mreža obe kompanije, saopštila je danas Er Srbija.

  • Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra Vučić: Država do sada pomogla privredu i građane sa 5,8 milijardi evra

    Paket pomoći, koji je država Srbija namenila privredi i građanima, kako bi ublažila posledice pandemije koronavirusa, do sada ukupno iznosi 5,8 milijardi evra, odnosno 12 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je jedan od najvećih paketa pomoći koji je neka zemlja pripremila, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine Svetska banka finansira program integrisanog razvoja koridora Save i Drine

    Svetska banka (SB) objavila je danas da je Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori odobrila 123,2 miliona evra (134 miliona dolara) za prvu fazu programa integrisanog razvoja koridora Save i Drine (SDIP) čiji je cilj da ojača prekograničnu saradnju kroz upravljanje vodnim resursima i da unapredi plovnost vodnog puta i zaštitu od poplave.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side