17.07.2017 | 21:40h ► 23:03h Beograd

Brnabić: Iza štrajka u Fijatu stoji politički interes

Brnabić: Iza štrajka u Fijatu stoji politički interes Foto: Beta/ Milos Miskov
Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je danas da iza štrajka zaposlenih u kragujevačkom Fijatu "stoji politički interes i ozbiljno loša namera".

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije negirala navode štrajkačkog odbora u Fijatu da ne postoji komunikacija sa Vladom, jer su se sastanci i razgovori od početka štrajka 27. juna dešavali u više navrata.

"Očigledno je da postoji šum u komunikaciji sa Štrajkačkim odborom", kazala je Brnabić.

Navela je da radnici u Fijatu dobijaju redovne plate, koje iznose 38.500 dinara neto, a postoje i bonusi i beneficije.

"Počinjem da verujem da je ovde u pitanju ozbiljna loša namera. Mislim da politički ineteres stoji iza ovoga. Vlada je apsolutno tu za radnike i mislim da su radnici izmanipulisani", kazala je Brnabić.

Ona je dodala da Fijat kao jednu od opcija razmatra smanjenje proizvodnje, što bi dovelo i do smanjenja broja radnika.

"Ja se nadam da do toga neće doći", kazala je Brnabić i dodala da je izuzetno zabrinuta zbog mogućnosti da se izgubi i jedno radno mesto, pa je zbog toga sada 80 odsto njenog radnog vremena posvećeno Fijatu.

Brnabić je dodala da se nada da ta kompanija neće izaći iz Srbije, a kako je rekla, njena je želja da razgovara sa radnicima FCA, ali joj sindikat kaže da ne može da uđe u fabriku.

Štrajk u FCA traje od 27. juna zbog zahteva radnika da poslodavac poveća plate, reorganizuje rad, isplati bonus efikasnosti i plaća dodatne troškove prevoza.

 

Blumberg preneo tumačenje moje izjave

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je strateški put zemlje bez sumnje Evropska unija, ali da Srbija u ovom trenutku nije članica EU i da bi bilo nerazumno i neracionalno da nema jake prijateljske i ekonomske odnose sa Rusijom.

Brnabić je za Radio-televiziju Srbije, povodom reakcija posle njenog intervjua američkoj agenciji Blumberg u kojem je prenet njen stav da bi Srbija između Rusije i EU izabrala EU, rekla da "Blumberg nije preneo njenu izjavu, već tumačenje njene izjave".

"Naš strateški put je bez daljnjeg EU. Isto tako mi imamo jake i tradicionalne prijateljske i ekonomske veze sa ruskim narodom. Rusija je veliko tržište. Mi u ovom trenutku nismo članica EU i bilo bilo bi nerazumno i naracionalano da nemamo ovakve odnose kakve imamo sa Rusijom", kazala je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Ona je dodala da misli da Srbija ne bi trebalo da bira između EU i Rusije i da u međunarodnim krugovima niko ne tera Srbiju da bira.

Govoreći o poslednjim slučajevima porodičnog nasilja i ubistvima u centrima za socijlani rad, Brnabić je rekla da će se raditi na boljoj koordinaciji svih službi koje se bave ovo problematikom i da će se Vlada time ozbiljno pozabaviti.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Evro danas je 118,05 din Evro danas je 118,05 din

    Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,0507 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

  • Evro u ponedeljak 118,05 dinara Evro u ponedeljak 118,05 dinara

    Dinar će u ponedeljak, 23. jula zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji kurs biće 118,0550 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side