16.10.2018 | 14:40h ► 17:40h Niš

Brnabić: Duvaska industrija preko poreza puni 11 odsto republičkog budžeta

Brnabić: Duvaska industrija preko poreza puni 11 odsto republičkog budžeta Foto: Beta / Saša Đorđević
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Vranju da je duvanska industrija medju najuspešnijim privrednim granama u Srbiji i da čak 11 odsto od ukupnih poreskih prihoda u republički budžet uplaćuju kompanije Britiš Ameriken Tobako (BAT), koja je privatizovala Duvansku industriju Vranje i "Filip Moris", koji je privatizovao Duvansku industriju Niš.

Brnabić je na obeležavanju 15 godina od poslovanja BAT-a u Vranju rekla da duvanska industrija ostvaruje i značajan spoljnotrgovinski suficit i da je u poslednjih sedam godina šest puta povećan izvoz cigareta iz Srbije.

"Koliko je duvanska industrija važna za ekonomiju Srbije pokazuje i to što su obe velike fabrike na jugu centralne Srbije tamo gde su radna mesta i investicije najvažnije i najpotrebnije", rekla je Brnabić i dodala da je BAT za 15 godina poslovanja u Srbiji preko investicija uložio 270 miliona evra.

Brnabić je navela i da je BAT jedna od kompanija koje su prepoznate kao društveno odgovorne kao i da će Vlada Srbije pomoći razvoj njenog poslovanja i preko uspostavljanja pravnih okvira za povoljno poslovanje u Srbiji.

Generalni direktor BAT-a za Srbiju Sotiris Kostovuros je rekao da je ta kompanija prvi i jedan najvećih britanskih invetitora u Srbiji, kao i da je u proteklih 15 godina uspostavljen zadovoljavajući dijalog sa državom.

"Svi koji radimo u BAT-u smo ponosni na dostignuća i mogu da kažem da smo doprineli i razvoju ekonomije u Srbiji. BAT je jedna od prvih stranih investicija u Srbiji i od tada (2003.godine) smo posvećeni razvoju ekonomije i biznis klime", rekao je Kostovuros navodeći da je u proteklih 15 godina BAT u državni budžet uplatio više od dve milijarde evra.

Kostovuros je kazao i da se u vranjskoj fabrici BAT proizvodi jedan od najprodavanijih brendova cigareta u Srbiji, kao i da ta kompanija ima više od 500 zaposlenih.

Direktor fabrike BAT u Vranju Ričard Brendemberg je rekao da je za 15 godina produktivnost u vranjskoj fabrici povećana četiri puta kao i da u proteklih pet godina nije bilo bilo kakvih nesreća na radu.


Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

 

Niš dobija Naučno-tehnološki park i 2.400 stanova za vojsku

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Nišu da će u tom gradu uskoro početi izgradnja Naučno-tehnološkog parka i stanova za pripadnike snaga bezbednosti, a početkom naredne godine krenuće gradnja multifunkcionalne laboratorije u okviru Elektronskog fakulteta. 

"Izgradnjom Naučno-tehnološkog parka i laboratorije, do kraja mandata ove vlade Niš će ponovo zaslužiti epitet grada elektronske industrije", kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će u prvoj fazi gradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, najviše stanova biti izgrađeno u Nišu i to 2.400. 

"Tender za izbor izvođača radova za stanove u Nišu i u Vranju biće završen 22. oktobra, a vrlo brzo posle toga za stanove u Kragujevcu, Kraljevu, Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici", najavila je Brnabić.

Ona je kazala da se nekoliko meseci kasni u izgradnji stanova, zbog toga što je više vremena bilo potrebno za izradu planske dokumentacije. 

"Za Niš i Vranje smo obezbedili sredstva iz budžeta, a za ostale gradove ćemo praviti projektna preduzeća da bi koristili bankarsko finansiranje, što je bolje nego da stanove finansiramo direktno iz budžeta", istakla je Brnabić.

Kako je kazala, maksimalna cena stanova u Beogradu biće 500 evra po kvadratu, a njena očekivanja su da će cena stanova na jugu Srbije biti niža.

 

Vlada ulaže u kontrolni toranj i pistu na niškom aerodromu

Brnabić je kazala da bi prvo naredno ulaganje Vlade Srbije u aerodrom "Konstantin Veliki" trebalo da bude ulaganje u kontrolni toranj, a potom u proširenje piste.

"Aerodrom će nastaviti da se širi i planiramo da, posle beogradskog, postane drugi regionalni aerodrom", rekla je Brnabić prilikom obilaska kompanije "Filip Moris" u Nišu.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije preuzela niški aerodrom kako bi mogla da ga lakše i više finansira nego što bi to mogla lokalna samouprava.

Brnabić je rekla da građanskih protesta nije bilo kada dugi niz godina nije bilo letova sa aerodroma ili je bio jedan let dnevno, međutim, bilo je protesta kada je pronađen način da se više ulaže u aerodrom.

 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side