Brnabić: Budžet za 2020. nje izborni već razvojni i obezbeđuje bolji životni standard
20.11.2019 Beograd

Brnabić: Budžet za 2020. nje izborni već razvojni i obezbeđuje bolji životni standard

Brnabić: Budžet za 2020. nje izborni već razvojni i obezbeđuje bolji životni standard Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će predloženi budžet za 2020. godinu obezbediti privredni rast i bolji životni standard građana.

 

 


"Budžet za narednu godinu nije izborni već razvojni i doprinosi rastu potrošnje, većim ulaganjima u infrastruktru, boljiim uslovima za lečenje, školovanje, investicijama u kulturi, sportu, većim izdvajanjima za socijalnu zaštitu, populacionu politiku i zaštitu životne sredine", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije obrazlažući predlog budžeta.

Ona je navela da je predloženo da deficit budžeta opšte države iznosi 30 milijardi dinara, odnosno 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a na republičkom novou će biti 0,3 odsto BDP, što je 20,2 milijarde dinara.

Predviđeni su budžetski prihodi od 1.314,5 milijardi dinara i rashodi od 1.334,7 milijardi dinara.

Vlada Srbije je, kako je rekla premijerka, planirala budžet na osnovu procene da će rast BDP u narednoj godini biti četiri odsto, da će inflacija iznositi dva odsto, a da će učešće javnog duga u BDP-u pasti na 51,4 odsto.

U budžetu će biti veći rashodi za plate i penzije za oko 1,3 odsto BDP. Biće izdvojeno 295,4 milijarde dinara na plate zaposlenih u državnoj službi, koje će u odnosu na ovu godinu biti veće od osam do 15 odsto.

Za penzije su predviđene 581,2 milijarde i one će biti veće 5,4 odsto.

"Planirano je da za javne investicije bude potrošeno 260 milijardi dinara, što je 4,5 odsto BDP. Otvaramo novi investicioni ciklus - gradimo Moravski i Fruškogorski korodor, autoput ka BiH i Republici Srpskoj, kao i 'autoput mira' prema luci Drač koji će povezati region. Bolji putevi znače bolji kvalitet života, lakši plasman robe i kretanje ljudi, bolje prilike za građane", rekla je Brnabić.

Dodala je da je predviđen i nastavak ulaganja u bezbednosne službe "jer je važno da ljudi budu sigurni i bezbedni i da Srbija u svetu koji je pun izazova bude stabilna i sigurna država".

"Epitet bezbedne države i sigurnog grada će u budućnosti nositi sve veću i veću vrednost. Sve naše investicije u sigurnost i bezbnednost će se višestruko vratiti", rekla je premijerka.

Istakla je da će u 2020. poslodavcima biti manja poreska opterećenja po osnovu smanjenja doprinosa za PIO i povećanja neoprezivog dela zarade, čime će im biti nodomešteni troškovi koje će imati posle povećanja minimalne zarade od janura naredne godine.

Dalji privredni rast u narednoj godini očekuje se prema njenim rečima po osnovu boljih rezultata poljoprivrede, ali pre svega usled rasta usluga, najviše u oblasti IT, koje daju najveći dopinos BDP-u, ali i rastu u turizmu i saobraćaju. 

"Očekujemo da stopa nezaposlenosti već krajem ove godine prvi put padne na jednocifrenu", kazala je premijerka.

Najavila je uvođenje socijalnih karata i elektronskog praćenja socijalnih isplata, kako bi taj sistem bio efikasnija i bila bolja kontrola.

"Prioriteti Vlade Srbije ostaju digitalizacija i obrazovanje jer bez toga nema bržeg održivog ekonomskog razvoja, veće konkurentnosti, a ni zadržavanja mladih u zemlji i povratka onih koji su otišli iz Srbije", rekla je premijerka.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja