08.12.2017 Beograd

Brnabić: Budžet za 2018. prilagođen prioritetima Vlade Srbije

Brnabić: Budžet za 2018. prilagođen prioritetima Vlade Srbije Foto:Z.Ras
Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je predloženi budžet za 2018. godinu planiran tako da se više novca opredeli za prioritete Vlade, pre svega digitalizaciju, obrazovanje, infrastrukturne i inovativne projekte.

"Budžetom je opredeljeno 700 miliona dinara za nove zgrade za obavljanje IT delatnosti i za naučno-tehnološke parkove, a 3,3 milijarde dinara za modernizaciju infrastrukture osnovnih i srednjih škola", rekla je Brnabić u Skupštini Srbije gde je prvi put odgovarala na primedbe poslanika opozicije na predloženi budžet za narednu godinu.

Ona je istakla da je budžet za inovacione delatnosti dupliran, a da nikad više novca nije izdvojeno za nauku i inovativne delatnosti.

"Budžet je dobro izbalansiran jer se njime povećava životni standard zato što će biti veće plate i penzije, a istovremeno je razvojni jer su za 30 odsto u odnosu na ovu godinu povećana izdvajanja za kapitalne investicije", istakla je premijerka.

Planirano je, kako dodala, i poresko rasterećenje rada jer su produžene mere poreskih olakšica za zapošljavanje novih radnika i započinjanje biznisa, a neoporezivi deo zarade je povećan sa 11.790 na 15.000 dinara.

"Povećan je i budžet za kulturu za 350 miliona dinara. I poslanici koji prete šamarima da su se više bavili kulturom ne bi pretili u Skupštini", rekla je Brnabić koja je poslanicima opozicije koji su kritikovali budžet rekla da ona nije od onih premijera koji spavaju posle ručka, kao što su radili neki premijeri dok su oni bili na vlasti.

Građani, kako je kazala, "prepoznaju laži i gluposti" koje poslanici nekih opozicionih stranka izgovaraju u Skupštini.

Najavila je da će 17. decembra biti obeležen kraj izgradnje Kliničkog centra u Nišu, koji je prvi klinički centar u Srbiji čija je izgradnja završena.

Kako je navela, izgradnja KC u Nišu je počela pre 47 godina, a izgradnja KC Srbije koja je počela 1987. još nije završena.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side