22.05.2019 London

Britanski i japanski mobilni operateri zaustavili početak prodaje 5G Huavej aparata

Britanski i japanski mobilni operateri zaustavili početak prodaje 5G Huavej aparata Foto: Beta, AP
Britanski i japanski mobilni operateri saopštili su danas da privremeno zaustavljaju planirani početak prodaje novih Huavej uređaja, uključujući neke koji mogu da se koriste u novoj generacji mobilnih mreža 5G zbog neizvesnosti oko njihovog rada zbog američkih restrikcija.


Ovakve mere najavili su britanski operateri EE i Vodafon i japanski KDDI i Y! Mobile.

Američka vlada prošle nedelje je ograničila tehnološku prodaju kineskim snabdevačima opreme za telekomunikacije zbog navodnih rizika za nacionalnu bezbednost. Primena odluke odložena je na 90 dana da bi telekom kompanije imale dovoljno vremena da nađu druge snabdevače. Zabrana prodaje deo je šireg trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga.

Britanski Vodafon saopštio je danas da pauzira narudžbe za telefon Mate20X, prvi Huavejov telefon za 5G mrežu, "kao privremenu meru dok vlada neizvesnost oko novih Huavej 5G uređaja".

Generalni direktor operatera EE Mark Alera rekao je da prodaja neće biti nastavljena dok ne dobije informacije i uveravanja o dugoročnom osiguranju da će klijenti imati podršku dok god traje uređaj. Ta kompanija je takođe planirala da prodaje uređaj Mate20X, i posle Huavejev telefon MateX na preklapanje.

EE je saopštio da radi sa Huavejom i Guglom da osigura da može da se sprovedi odgovarajući nivo testiranja i uveravanja o kvalitetu.

Kompanija Y!Mobile, u vlasništvu japanske tehnološke firme e Softbank saopštila je da je odložena prodaja Huavejovog P30 lite, koja je bila zakazana za 24. maj a napravljene narudžbe su otkazane.

Portparol Softbanka rekao je da kompanija želi da se njeni klijenti osećaju sigurno kada koriste njihove proizvode.

Kompanija KDDI je na neodređeno vreme odložila prodaju koja je bila planirana za kraj maja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.05.2019, 16:28h Sveta

  Vreme je da se instalira novi operator za čitav svet koji neće zavisiti od američke i britanske volje. Mislim da se može živeti bez dolara kao i bez zapadnih sankcija onima koji im ne daju novac. Zato je vreme da Huavej instalira svog globalnog operatora koji će pratiti savremene i buduće tehnološke mogućnosti koje lansira huavej kao i druge kineske i ruske firme. Većina zemaljskog stanovništva uživaće....

Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru u odnosu na petak, i zvanični srednji kurs biće 117,9120 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora može da počne na leto

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da izgradnja Moravskog koridora, "najznačajnijeg autoputa uz Koridor 10 za Srbiju", može da počne na leto.

 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side