22.05.2019 London

Britanski i japanski mobilni operateri zaustavili početak prodaje 5G Huavej aparata

Britanski i japanski mobilni operateri zaustavili početak prodaje 5G Huavej aparata Foto: Beta, AP
Britanski i japanski mobilni operateri saopštili su danas da privremeno zaustavljaju planirani početak prodaje novih Huavej uređaja, uključujući neke koji mogu da se koriste u novoj generacji mobilnih mreža 5G zbog neizvesnosti oko njihovog rada zbog američkih restrikcija.


Ovakve mere najavili su britanski operateri EE i Vodafon i japanski KDDI i Y! Mobile.

Američka vlada prošle nedelje je ograničila tehnološku prodaju kineskim snabdevačima opreme za telekomunikacije zbog navodnih rizika za nacionalnu bezbednost. Primena odluke odložena je na 90 dana da bi telekom kompanije imale dovoljno vremena da nađu druge snabdevače. Zabrana prodaje deo je šireg trgovinskog rata između Vašingtona i Pekinga.

Britanski Vodafon saopštio je danas da pauzira narudžbe za telefon Mate20X, prvi Huavejov telefon za 5G mrežu, "kao privremenu meru dok vlada neizvesnost oko novih Huavej 5G uređaja".

Generalni direktor operatera EE Mark Alera rekao je da prodaja neće biti nastavljena dok ne dobije informacije i uveravanja o dugoročnom osiguranju da će klijenti imati podršku dok god traje uređaj. Ta kompanija je takođe planirala da prodaje uređaj Mate20X, i posle Huavejev telefon MateX na preklapanje.

EE je saopštio da radi sa Huavejom i Guglom da osigura da može da se sprovedi odgovarajući nivo testiranja i uveravanja o kvalitetu.

Kompanija Y!Mobile, u vlasništvu japanske tehnološke firme e Softbank saopštila je da je odložena prodaja Huavejovog P30 lite, koja je bila zakazana za 24. maj a napravljene narudžbe su otkazane.

Portparol Softbanka rekao je da kompanija želi da se njeni klijenti osećaju sigurno kada koriste njihove proizvode.

Kompanija KDDI je na neodređeno vreme odložila prodaju koja je bila planirana za kraj maja.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 22.05.2019, 16:28h Sveta

  Vreme je da se instalira novi operator za čitav svet koji neće zavisiti od američke i britanske volje. Mislim da se može živeti bez dolara kao i bez zapadnih sankcija onima koji im ne daju novac. Zato je vreme da Huavej instalira svog globalnog operatora koji će pratiti savremene i buduće tehnološke mogućnosti koje lansira huavej kao i druge kineske i ruske firme. Većina zemaljskog stanovništva uživaće....

Pročitajte i...
 • RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede

  Slabljenje nemačke privrede koja ide u recesiju moglo bi da ima šire posledice po svetsku privredu koja se već muči s trgovinskim ratovima i neizvesnošću oko Bregzita, ali i dovodi u pitanje ekonomski model najveće evropske privrede zasnovan na štednji, pišu svetski mediji.

 • Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena

  Predstavnici sindikata, Unije polodavaca i Ministarstva finansija Srbije izneli su danas predloge o minimalnoj ceni rada, ali nisu usaglašeni, rekao je član pregovaračkog tima za utvrđivanje "minimalca" za narednu godinu u ime sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić.

 • Evro danas 117,83 dinara Evro danas 117,83 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno

  Direktna šteta za Srbiju od uvođenja taksi na srpsku robu koja se prodaje na Kosovo je dnevno približno 1,07 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side