09.01.2017 London

Britanska funta opet pala

Britanska funta opet pala Foto: Pixabay
Britanska funta pala je danas na najniži nivo od oktobra pošto je premijerka Tereza Mej naznačila da će se Velika Britanija potpuno odvojiti od Evropske unije.

Funta je pala na 1,21 dolar pošto je Mej u intervjuu za Skaj njuz rekla da će Velika Britanija izaći iz zajedničkog tržišta roba i usluga Evropske unije. Mej je rekla da Britanija neće pokušavati da zadrži "deliće članstva" kada jednom izađe iz EU.

Zajedničko tržište EU garantuje slobodno kretanje ljudi, novca, roba i usluga, a britanska vlada je zainteresovana da ograniči imigraciju ali da zadrži pristup tržištu EU svojim kompanijama. Brisel s druge strane navodi da London ne može birati koje delove članstva EU želi da zadrži.

Reči britanske premijerke na tržištu su protumečena kao da se sprema za potpuno poblačenje Velike Britanije s tržišta EU posle čega bi s članicama Unije imala odnos kao i druge zemlje van Evrope.

Mej je danas negirala da priprema zemlju za "tvrd Bregzit".

"Ne prihvatam termine tvrd i mek Bregzit", rekla je ona, dodajući da radi na "ambicioznom, dobrom, najboljem mogućem dogovoru za Veliku Britaniju".

Funta je izgubila skoro petinu vrednosti u odnosu na dolar od referenduma 23. juna kada je izglasan izlazak iz EU.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
zagreb
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw