Brazil ulaže u Srbiju
08.02.2012 Beograd

Brazil ulaže u Srbiju

Nacionalna razvojna banka Brazila spremna je da investira više od 300 miliona evra u Srbiju, saopštilo je danas srpsko Ministartvo za energetiku i infrastrukturu.

Kako se navodi, to je saopštio ambasador Brazila u Beogradu Alešandre Neto na sastanku s ministrom za infrastrukturu Srbije Milutinom Mrkonjićem i predsednikom brazilske kompanije Zagope za Evropu Remom Brunelijem.

"Smatram da je veoma značajno da brazilske kompanije u najbržem mogućem roku pronađu značajno mesto u razvoju infrastrukture (u Srbiji) s obzirom na povoljne okolnosti, gotove projekte i veliku spremnost Nacionalne razvojne banke da investira preko 300 miliona evra", rekao je Neto.

Na sastanku u Ministarstvu za infrastrukturu Srbije je, precizira se, razgovarano o direktnom učešću brazilske građevinske kompanije u tenderskoj proceduri na izgradnji Koridora 11, kao i u realizaciji projekta Beogradskog železničkog čvora.

Predstavnici kompanije Zagore predložili su da ubrzo učestvuju u raspisanim tenderima, što bi, kako se ističe, ako se prihvati njihova ponuda, značajno doprinelo ubrzanju početka radova u tim investicijama od ogromnog značaja za razvoj Srbije.

Bruneli je istakao da bi saradnja sa Srbijom mogla da bude u izgradnji Koridora 11, rekonstrukciji železničkih pruga, aerodroma i metroa, s obzirom da je, kako je rekao, ta firma iskusna i veoma cenjena u Latinskoj Americi i da poseduje linije metroa u Rio de Žaneiru i Sao Paulu.

On je istakao i da bi investiranje u razvoj i izgradnju novih hidro i termocentrala bilo veoma interesantno za Zagope grupu.

Ministar za infrastrukturu i energetiku Srbije Milutin Mrkonjić naglasio je da bi investiranje Nacionalne razvojne banke Brazila u izgradnji Koridora 11 bila prva direktna prilika da se realizuje započeta saradnja.

"Ako vaša razvojna banka može da finansira ovaj projekat, eto prilike da učestvujete na tenderu i ponudite uslove koje će vam obezbediti da uđete u posao", rekao je Mrkonjić i dodao da je reč o izgradnji 100 kilometara autoputa na Koridoru 11.

"Radovi su već započeti na deonici Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, a potrebna su nam sredstav za deonicu Ljig-Čačak", dodao je srpski ministar.

On je istakao da je za Srbiju veoma značajno da brazilska država, vlada i kompanije postanu strateški partner Srbije.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side