11.03.2012 Beograd

Bolji život samo na TV

Bolji život samo na TV
Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miodrag Zec ocenio je da sa trenutnim modelom privrednog rasta i sa prevelikom i preskupom državnom administracijom, građani Srbije ne mogu da se nadaju da će brzo živeti bolje.

"Problem u Srbiji je to što kod nas sistem nije zasnovan na stvaranju nove vrednosti i uslovi nisu napravljeni da se stvara nešto novo", rekao je Zec za Večernje novosti.

Sve je zasnovano na raspodeli, poput lonca u koji niko ništa ne stavlja, a svako iz njega uzima. To je dovelo do strašne polarizacije društva. U Srbiji su tako bogati sve bogatiji, a siromašni - sve siromašniji, rekao je on.

Prema njegovim rečima, država će morati i da štedi.

"Da bi se štedelo, najpre moraju da se promene zakoni, jer su skoro svi rashodi budžeta zapravo definisani zakonima. Ako nemate vremena da menjate zakone, onda biste mogli da uštedite na tekućim investicijama. To, međutim, nije dobro. Za ozbiljnu štednju su potrebne ozbiljne reforme - one koje bi smanjile administraciju, ali i broj zakona i njima definisanih prava", rekao je profesor.

On je dodao da Srbija treba da bude mala država jeftina za održavanje.

"Prvo mora da napravi koncept jeftine države, da krene od simboličnih ali jednostavnih poteza. Najjednostavnije je da za početak Narodna skupština umesto sadašnjih 250 ubuduće ima najviše 150 poslanika. Za vladu je dovoljno da ima najviše 15 ministarstava i ministara. U administraciji je dovoljno 9.000 do 10.000 profesionalnih ali dobro plaćenih ljudi. Potrebna je i reforma javnih preduzeća i obrazovanja", rekao je Zec.

autor: IJ izvor: Večernje novosti/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 12.03.2012, 07:38h nesa

    miodraze, imas sina koji je drzavni sekreta u ministarstvu ekonomije. neka pocne da radi na tome. od prazne price nema nista.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side