Blic: Titovi dugovi stigli na naplatu
16.09.2019 Beograd

Blic: Titovi dugovi stigli na naplatu

Blic: Titovi dugovi stigli na naplatu Foto: prtscr ytb
Iz budžeta Srbije jutros je isplaćeno 11,5 miliona evra, a za šest dana biće isplaćeno još čak 69,7 miliona evra, i sve to po osnovu zajmova koje su Titovi premijeri uzimali od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, saznaje "Blic Biznis".

Reč je o delu kredita koji su Milka Planinc i Veselin Djuranović uzimali u vreme bivše SFRJ od Pariskog kluba i Svetske banke, a čija poslednja rata dospeva 2041. odnosno 2031. godine.

Preciznije, jutros je na naplatu došlo 11,9 miliona evra po osnovu zajma od Svetske banke, odnosno njenog ogranka Medjunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), 9,4 miliona evra po osnovu glavnice i 2,18 miliona po osnovu kamate.

Srbiji 22. septembra na naplatu dolazi dodatnih 69,74 miliona evra po osnovu kredita uzetog pre oko 40 godina od Pariskog kluba poverilaca, 54,1 milion evra po osnovu glavnice i 15,6 miliona po osnovu kamate.

Srbija je, inače, tokom ove godine, plaćala i kredite koje je uzimala od Kuvajta u periodu od 1984. do 1989. godine, a reč je o tačno 20,2 miliona evra, navodi "Blic Buznis".

U Narodnoj banci Srbije su potvrdili te podatke i za "Blic Biznis" su ranije rekli i da država u ovoj godini mora da otplati nešto više od 202 miliona evra dugova iz perioda sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. U centralnoj banci su dodali i da po osnovu starih dugova Srbija redovno otplaćuje i obaveze prema Kuvajtu i Kini.

Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba je uzeto 3,8 milijardi dolara, od Londonskog 2,2 milijarde... Prethodnih godina u proseku je vraćano po oko 250 miliona evra, a ove godine na naplatu dolazi skoro 230 miliona.

Srbija najviše duguje Pariskom klubu, 1,09 milijardi evra, kod koga se kao republika zejedničke države pre četiri decenije zadužila za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra) odnosno njen ogranak IBRD, koji je u istom periodu odobrio Srbiji 1,8 milijardi, a kredite će još dugo otplaćivati i Kini (15,9 miliona) i Kuvajtu (253,1 milion).

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije.

Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara Slovenci su isplatili 1995. godine, potvrdili su za "Blic Biznis" u slovenačkoj centralnoj banci.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 16.09.2019, 21:02h Ilija Ikić

    kada je re' o starim dugovima i njihovom vraćanju treba imati u vidu da je nešto od toga oprošteno početkom 2000-ih. dpbro bi bilo da stručnjaci Novog magazina objave koliko je oprošteno i ko se za to borio i izborio.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side