12.09.2017 Beograd

Blic: Povećanje plata pet odsto

Blic: Povećanje plata pet odsto Foto: prtscr ytb
Zaposlenima u javnom sektoru u Srbiji od iduće godine plate će u proseku biti veće pet odsto, piše današnji Blic.

List navodi da je još rano da se iznosi konačna računica, ali da je najrealnije da će plate vojske, policije, lekara i prosvetnih radnika imati najveći rast, od šest ili sedam odsto.

Povišicu od oko tri odsto mogu očekivati zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, u ustanovama kulture i pravosuđu.

Prema rečima sagovornika Blica, sadašnje kalkulacije porasta plata u javnom sektoru za sledeću godinu su "probne", ikao je povećanje u proseku od pet odsto najizvesniji scenario, čiju će konačni verziju ispitati MMF, čija tehnička misija dolazi sutra u Beograd.

"Tačan iznos plata i penzija i njihovo povećanje u 2018. biće poznati kada MMF dođe u poslednju reviziju aranžmana sa Srbijom, a to je 26. oktobra. Sada slede tehnički razgovori sa MMF-om u kojima se pretresa stanje u budžetu i prave planovi za sledeću godinu", naveo je izvor Blica i dodao da će se tek u oktobru raditi na konačnoj verziji budžeta za 2018. godinu.

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je prošle nedelje da će plate i penzije biti povećane i da se trenutno računa koliko će to povećanje iznositi.

Da je izvesno povećanje plata i penzija nedavno je ocenio i šef kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa, ali nije mogao da prognozira za koliko procenata.

Prema njegovim rečima, eventulno povećanje plata u javom sektoru i penzija tek će biti razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije MMMF-a i srpskih zvaničnika.

Ukoliko plate u javnom sektoru i penzije u 2018. godini bude uvećane za pet odsto to bi za državnu kasu bio godišnji trošak od oko 40 milijardi dinara.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,01 dinar Evro danas 118,01 dinar

  Dinar danas ima rekordno visoku vrednost u ovoj godini u odnosu na evro jer je zvanični srednji kurs 118,0128 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine Brnabić: Srateški partner RTB-a do kraja godine

  Premijerka Srbije Ana Brnabić je danas kazala da će Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor ove godine dobiti strateškog partnera.

 • Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma Južnoafrička Republika prvi put na Sajmu turizma

  Dosadilo vam je da letujete na istim destinacijama, napamet znate sva okolna letovališta i ne postoji plaža u okolini gde se niste osunčali? Od putovanja želite više? Žudite za avanturom kakva se ne nudi u standardnim turističkim ponudama, sanjate o neosvojenim prostranstvima i dalekim kontinentima? Rado biste iz hladne u sumorne zime migrirali u tople krajeve? Ako ste na bar jedno pitanje odgovorili potvrdno, pravo je vreme da posetite Halu 2A na Beogradskom sajmu gde se održava 40. Međunarodni sajma turizma gde će se ove godine po prvi put predstaviti Južnoafrička pokrajna North West.

 • Brnabić: RTB Bor je stao na noge Brnabić: RTB Bor je stao na noge

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izavila je danas u Boru da je RTB Bor "stao na noge", da ispunjava sve svoje obaveze i da u potpunosti primenjuje Unapred pripremljen plan reorganizacije (UPPR).

Preporuke prijatelja
FEST 2018
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw