12.09.2017 Beograd

Blic: Povećanje plata pet odsto

Blic: Povećanje plata pet odsto Foto: prtscr ytb
Zaposlenima u javnom sektoru u Srbiji od iduće godine plate će u proseku biti veće pet odsto, piše današnji Blic.

List navodi da je još rano da se iznosi konačna računica, ali da je najrealnije da će plate vojske, policije, lekara i prosvetnih radnika imati najveći rast, od šest ili sedam odsto.

Povišicu od oko tri odsto mogu očekivati zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, u ustanovama kulture i pravosuđu.

Prema rečima sagovornika Blica, sadašnje kalkulacije porasta plata u javnom sektoru za sledeću godinu su "probne", ikao je povećanje u proseku od pet odsto najizvesniji scenario, čiju će konačni verziju ispitati MMF, čija tehnička misija dolazi sutra u Beograd.

"Tačan iznos plata i penzija i njihovo povećanje u 2018. biće poznati kada MMF dođe u poslednju reviziju aranžmana sa Srbijom, a to je 26. oktobra. Sada slede tehnički razgovori sa MMF-om u kojima se pretresa stanje u budžetu i prave planovi za sledeću godinu", naveo je izvor Blica i dodao da će se tek u oktobru raditi na konačnoj verziji budžeta za 2018. godinu.

Ministar finansija Dušan Vujović najavio je prošle nedelje da će plate i penzije biti povećane i da se trenutno računa koliko će to povećanje iznositi.

Da je izvesno povećanje plata i penzija nedavno je ocenio i šef kancelarije MMF-a u Beogradu Sebastijan Sosa, ali nije mogao da prognozira za koliko procenata.

Prema njegovim rečima, eventulno povećanje plata u javom sektoru i penzija tek će biti razmatrano u okviru predstojećih razgovora o budžetu za 2018. godinu između tehničke misije MMMF-a i srpskih zvaničnika.

Ukoliko plate u javnom sektoru i penzije u 2018. godini bude uvećane za pet odsto to bi za državnu kasu bio godišnji trošak od oko 40 milijardi dinara.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side