23.06.2011 Beograd

Bezolovni benzin BMB95 skuplji za dinar

Bezolovni benzin BMB95 skuplji za dinar
Gorivo na pumpama NIS-a poskupelo je zbog povećanja akciza. Bezolovni benzin BMB95 skuplji je za dinar iako je akciza povećana za 4,5 dinara.

Kako navode u NIS-u, razliku će kompenzovati iz svoje marže, kako bi bili konkurentni na tržištu.

Za pun iznos akcize od 4,5 dinara povećane su cene "olovnih" benzina MB92 i MB95.

Cena dizel goriva D2 u maloprodaji je takođe proporcionalno povećana za dva dinara, dok je veleprodajna cena dizela D2, po kojoj ga od NIS-a nabavljaju drugi trgovci, povećana za jedan dinar.

Vlada, a potom i Skupština Srbije usvojile su izmene zakona o akcizama na naftne derivate, prema kojima se u Srbiji ukidaju različite akcize za naftne derivate koje proizvodi NIS i koji se uvoze, pa je uvedena jedinstvena akcize za sve vrste benzina od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

To je učinjeno pošto je Evropska komisija zatražila u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da različitim akcizama na naftne derivate, uvedenim u januaru, krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Predsednik Upravnog odbora udruženja "Nafta" Nebojša Atanacković izjavio je da će to udruženje, koje se bavi distribucijom i maloprodajom, povećati cene domaćih derivata u zavisnosti od toga u kojoj meri to učini NIS koji je proizvođač.

 

izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side