23.06.2011 Beograd

Bezolovni benzin BMB95 skuplji za dinar

Bezolovni benzin BMB95 skuplji za dinar
Gorivo na pumpama NIS-a poskupelo je zbog povećanja akciza. Bezolovni benzin BMB95 skuplji je za dinar iako je akciza povećana za 4,5 dinara.

Kako navode u NIS-u, razliku će kompenzovati iz svoje marže, kako bi bili konkurentni na tržištu.

Za pun iznos akcize od 4,5 dinara povećane su cene "olovnih" benzina MB92 i MB95.

Cena dizel goriva D2 u maloprodaji je takođe proporcionalno povećana za dva dinara, dok je veleprodajna cena dizela D2, po kojoj ga od NIS-a nabavljaju drugi trgovci, povećana za jedan dinar.

Vlada, a potom i Skupština Srbije usvojile su izmene zakona o akcizama na naftne derivate, prema kojima se u Srbiji ukidaju različite akcize za naftne derivate koje proizvodi NIS i koji se uvoze, pa je uvedena jedinstvena akcize za sve vrste benzina od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

To je učinjeno pošto je Evropska komisija zatražila u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da različitim akcizama na naftne derivate, uvedenim u januaru, krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Predsednik Upravnog odbora udruženja "Nafta" Nebojša Atanacković izjavio je da će to udruženje, koje se bavi distribucijom i maloprodajom, povećati cene domaćih derivata u zavisnosti od toga u kojoj meri to učini NIS koji je proizvođač.

 

izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side