23.06.2011 Beograd

Bezolovni benzin BMB95 skuplji za dinar

Bezolovni benzin BMB95 skuplji za dinar
Gorivo na pumpama NIS-a poskupelo je zbog povećanja akciza. Bezolovni benzin BMB95 skuplji je za dinar iako je akciza povećana za 4,5 dinara.

Kako navode u NIS-u, razliku će kompenzovati iz svoje marže, kako bi bili konkurentni na tržištu.

Za pun iznos akcize od 4,5 dinara povećane su cene "olovnih" benzina MB92 i MB95.

Cena dizel goriva D2 u maloprodaji je takođe proporcionalno povećana za dva dinara, dok je veleprodajna cena dizela D2, po kojoj ga od NIS-a nabavljaju drugi trgovci, povećana za jedan dinar.

Vlada, a potom i Skupština Srbije usvojile su izmene zakona o akcizama na naftne derivate, prema kojima se u Srbiji ukidaju različite akcize za naftne derivate koje proizvodi NIS i koji se uvoze, pa je uvedena jedinstvena akcize za sve vrste benzina od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

To je učinjeno pošto je Evropska komisija zatražila u februaru od Srbije da uskladi akcize pošto je ocenjeno da različitim akcizama na naftne derivate, uvedenim u januaru, krši Prelazni trgovinski sporazum Srbije sa EU.

Predsednik Upravnog odbora udruženja "Nafta" Nebojša Atanacković izjavio je da će to udruženje, koje se bavi distribucijom i maloprodajom, povećati cene domaćih derivata u zavisnosti od toga u kojoj meri to učini NIS koji je proizvođač.

 

izvor: Beta/Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side