Beograd ugostio digitalne nomade i coworking stručnjake iz celog sveta
16.10.2019 Beograd

Beograd ugostio digitalne nomade i coworking stručnjake iz celog sveta

Beograd ugostio digitalne nomade i coworking stručnjake iz celog sveta Foto: Aleks Dimitrović
Međunarodna „Coworking & Coliving konferencija Jugoistočne Evrope” posvećena novom konceptu poslovanja okupila je brojne stručnjake i digitalne nomade iz celog sveta, koji su od 9. do 11. oktobra u Beogradu i Mokrinu razmenjivali ideje i dobre primere prakse, a sve u cilju širenja svesti o značaju preduzetništva i samozapošljavanja.

Konferenciju su svečano otvorili predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Thomas Schieb (Tomas Šib) i Miroslav Mijatov ispred Udruženja preduzetnika i startapa “Smart Office” koje je glavni organizator konferencije.

Foto: Aleks Dimitrović

Na konferenciji je istaknuto da će se 43% radne snage širom sveta do 2020. godine izjašnjavati da su freelanceri, tako da otvaranjem svojih granica i prilagođavanjem infrastrukture potrebama ovog novog koncepta poslovanja Srbija nastoji da postane novi kreativni centar digitalnih nomada.

Premijerka Ana Brnabić je ovom prilikom izjavila da se Srbija ubrzano menja, kako bi iskoristila četvrtu industrijsku revoluciju i da je u prethodne tri godine urađeno mnogo da bi se stvorila ekonomija i društvo koje podržava inovacije i kreativnost. Uvedene su velike poresko-pravne reforme, kako bi se podržao razvoj digitalnih tehnologija i kreativnih industrija, pa će tako od početka 2020. godine svi digitalni nomadi koji borave u Srbiji do 90 dana biti oslobođeni plaćanja bilo kakvog poreza. Takođe, od sledeće godine startap timovi koji imaju do devet zaposlenih biće oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini, dok se sav prihod od intelektualne svojine nastale u Srbiji oporezuje sa samo tri procenta.

Foto: Aleks Dimitrović

Ovo su važni podaci, jer je u Srbiji u proteklih 7 godina otvoreno skoro 40 coworking prostora u kojima radi oko 900 freelancer-a, preduzetnika, digitalnih nomada, startup-ova, malih i srednjih preduzeća, a taj broj konstantno raste. Tokom trodnevne konferencije u fokusu su bile teme vezane za upravljanje coworking&coliving prostorima, ali je akcenat bio i na temama kao što su budućnost rada, nekretnine, optimizacija prostora u urbanom okruženju, potencijali za razvoj turizma, gig ekonomija, ciljevi održivog razvoja i coworking kao neprestana akcija i centar zajednice.

Prvi dan konferencije imao je u fokusu ljudske priče i potencijale za lični i profesionalni razvoj pojedinaca unutar različitih zajednica koje se formiraju u coworking prostorima. Najveće promene se dešavaju u razumevanju koncepta upravljanja i prelasku na facilitaciju procesa razvoja kako pojedinca tako i coworking zajednice i sadržaja koji coworking prostor kreira. Ovaj koncept nudi neka od mogućih rešenja za promene koje nam predstoje uvođenjem 5 G tehnologije, jer se predviđa da u vreme kada današnji sedmogodišnjaci stasaju da rade, 70% današnjih poslova neće postojati.

Foto: Aleks Dimitrović

"Tokom prvog dana bilo je mnogo ličnih priča koje su nas dve dotakle i motivisale za dalje napredovanje, ali su istaknuti i potencijali coworking&coliving koncepta poslovanja za razvoj turizma Srbije. Mogućnost online rada sa bilo koje tačke na planeti, želja za putovanjima i odsutvo predrasuda kod mlađih generacija o Balkanu kao ratom razorenom području, iznova nam dovodi digitalne nomade koji kod nas ostaju i po nekoliko meseci da rade, stvaraju i šalju pozitivnu sliku u svet o našoj zemlji", izjavio je Miroslav Mijatov.

Drugi dan konferencije je kroz panele i predavanja otkrio male i velike izazove pred kojima se nalaze coworking&coliving zajednice širom sveta.

Foto: Aleks Dimitrović

"Svet poslovanja, obrazovanja i rada prolazi kroz velike i dinamične promene te smo pokušali da nađemo odgovor na izazov kako da se habovi pozicioniraju u svojoj zajednici na način koji će ljudima dati do znanja da su oni ti koji pomažu pojedincima sa kreativnim idejama, povezuju ih, omogućavaju prostor i platformu da rade zajedno i sarađuju, a u nekim slučajevima da određeni period i žive zajedno. Pažnja je bila posvećena i novoj generaciji preduzetnika i preduzetnica, njihovim potrebama, načinu života. Coworking prostori tim mladim ljudima pružaju podršku za njihov lični i profesionalni razvoj, neguju nove vrednosti preduzetničke kulture i stimulans su za razvoj inovacija", izjavila je Marija Radovanović ispred Nemačko-srpske inciijative za održivi razvoj i samozapošljavanje i istakla da uspešne coworking i coliving zajednice kreiraju mogućnosti u koje se veruje, kojima se pripada i koje se dele i zajednički razvijaju.

Treći dan je bio u potpunosti posvećen coliving konceptu kao logičnom nastavku coworking prostora i najvažnijem alatu za razvoj ruralnih sredina, pa je konferencija nastavljena u Mokrinu gde su učesnici konferencije na licu mesta mogli da vide kako izgleda i funkcioniše “Mokrin House” prvi coliving prostor u Srbiji, koji ima i svoju farmu i koji je uspeo i lokalnu zajednicu da uključi u razvoj svog koncepta.

Foto: Aleks Dimitrović

Uz mnogo novih kontakata, ideja i planova konferencija je završena i najavljena sledeća u Rovinju od 18. do 21. oktobra 2020.

Konferenciju je organizovalo Udruženje preduzetnika i stratapa „Smart Office“ uz značajnu podršku „Mokrin House“ i „Coworking asocijacije Srbije“. Konferenciju je podržalo Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) kroz Nemačko-srpsku inicijativu za održivi rast i zapošljavanje, ka i nacionalna platforma „Serbia Creates“ nastala na inicijativu Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić sa ciljem pružanja podrške postojećim i razvijanjem sistemskih mera za sektor kreativnih industrija i inovacija.

autor: MIM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

 • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara danas je 117,5870 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side