18.03.2015 Beograd

Beko: Luka Beograd mi je najgora poslovna odluka

Beko: Luka Beograd mi je najgora poslovna odluka Foto: Tanjug
Biznismen Milan Beko rekao je danas u Specijalnom sudu u Beogradu da je mu je kupovina Luke Beograd bila najgora poslovna odluka, jer mu je taj posao doneo samo probleme i na privatnom i na poslovnom planu.

"Pa platio bih da u ovo nisam ušao, koliko problema imam", rekao je Beko svedočeći na suđenju bivšem ministru privrede i privatizacije Predragu Bubalu i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom prodaje paketa državnih akcija u Luci Beograd preduzeću "Vorldfin" iz Luksembruga, koje je u Bekovom vlasništvu.

"Stanko Subotić me juri preko medija da sam mu dužan, a onda Hipo banka kaže da nisam, država i dalje vodi besmislene procese... ja gubim vreme...", žalio se Beko sudskom veću.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Beoko je rekao da su on i njegova porodica zbog tog slučaja "demonizovani", a on je preko 60 puta bio na naslovnim stranama.

"Doneo sam pogrešnu odluku i nikome ne treba da dajem savete", zaključio je Beko.

Ispričao je i da nije znao da će država hteti da proda svoj paket akcija u Luki Beograd.

"Nisam imao nikakvo ni prethodno, ni naknadno saznanje kako će se država postaviti prema pitanju prodaje svog paketa akcija, jer se u više navrata različito ponalšala. Investiciona euforija je trajala kratko, od 2003. - 2008. a država nije prodala svoje pakete akcija u ''C Marketu'' i ''Novostima'', a evo ovde jeste", rekao je Beko.

Biznismen je tvrdio da u tom poslu koji je ušao zajedno sa tadašnjim partnerom Miroslavom Miškovićem nije kominicirao sa vladom niti s blilo kojim drugim preduzećem.

"Nisam komunicirao sa državom o tim pitanima, jer je kominikacija već bila optereća mojim prehtodnim poslom oko kupovine ''Kneza Miloša''", rekao je Beko.

On nije detaljno govorio o svojim saznanjima, pošto je rekao da ostaje pri ranijem iskazu koji je dao tužilaštvu za organizovani kriminal u toku istrage, ali je odgovarao na pitanja tužioca, branilaca i suda.

Tužioca je zanimalo da li je pre podnošenja ponude za preuzimanje imao informaciju da je Luka Beograd naručila bilo kakvu procenu od Instituta ekonomskih nauka.

Beko je ukazao da je preduzeće "Fokus" u julu 2005. godine koje je radilo savetodavne usluge za njega i njegovog tadašnjeg partnera Miroslava Miškovića pribavilo informaciju da je naručena procena postrojenja, opreme i nekretnina, ali da nije znao na koju je vrednost procenjena.

"Par dana pre isticanja ponude za preuzimanje, 30. septembra, tek tada je preduzeću prestavljena moguća vrednost", rekao je Beko.

Premilinarnu procenu dao je Boža Drašković, koji je tvrdio da se njegova procena ne odnosi na vrednost akcija Luke Beograd, već na opremu, postrojenja i nekretnine i insitstirao da se jedino tako može tretirati.

CiIj te procene, prema Bekovim rečima, bio je da rukovodstvo preduzeća na kraju godine može da podigne knjigovodstvenu vrednost preduzeća.

Odluku da se izađe sa ponudom za preuzimanje akcija Luke Beograd, Beko i Mišković su doneli u leto 2005. a izašli su sa ponudom 10. septembra.

Najpre su stekli oko 74 odsto akcija, a posle produženog sticanja imali su ukupno oko 92 odsto akcija, naveo je biznismen i dodao da je treća ponuda za preuzimanje data u februaru 2006. ali je ona propala.

On je posvedočio da je u radu njegovih firmi uobičajeno da se tokom analize poslovnom slučaju obično da kodirano ime, a u ovom slučaju "Amsterdam" je označavao projekat Luka Beograd.

Beko je iskaz dao kao predstavnik Vorldfina i kao svedok u postupku, rekao je predsednik sudskog veća Danko Laušević.

U Specijalni sud u Ustaničkoj ulici, Beko je stigao desetak minuta pre početka pretresa u korektnoj zdravstvenoj formi, iako je u novembru bio teško ranjen iz vatrenog oružja.

Suđenje Bubalu i ostalima počelo je u julu 2014. godine, kada je bivši ministar detaljno izlagao svoju odbranu i negirao optužbe za zloupotrebu službenog položaja.

Za isto delo optužba tereti i bivše izvršne direktore Agencije za privatizaciju Miodraga Ðorđevića i Gorana Mrđu, direktora Centra za tržište kapitala Alekseja Misailovića, direktora Akcijskog fonda Aleksandra Gračanca i direktora Sektora za analizu, pripremu i organizaciju prodaje u Akcijskom fondu Jasminu Dragutinović.

Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica optužnica obuhavata bivšeg direktora Privrednog društva Luka Beograd AD Miroslava Drobca i bivšeg finansijskog direktora tog privrednog društva Dušana Kosovca.

Bubalo je uhapšen 14. juna 2013. godine i do 27. decembra te godine je bio u pritvoru kada je pušten da se brani sa slobode.

Finansijski investitor u preduzeću Vorldfin, koje je kupilo akcije Luke Beograd, bila je kompanija Delta holding u vlasništvu Miroslava Miškovića, preneli su mediji.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković i Milan Beko na pocetku su bili zajedno u poslu oko Luke Beograd i u maloprodajnom lancu C-market, ali se Mišković kasnije povukao iz Luke, a Beko iz C-marketa.

Luka Beograd je jedan od predmeta na takozvanom spisku 24 sporne privatizacije.

Beko ju je preuzeo 2005. godine.

Bio je ranjen je prošlog novembra ispred svoje kuće kada su dvojica, za sad nepoznatih napadača, pucala na njega iz vatrenog oružja.

autor: MI izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side