Begović: Izvoz kao osnov privrednog rasta Srbije
29.04.2015 Beograd

Begović: Izvoz kao osnov privrednog rasta Srbije

Begović: Izvoz kao osnov privrednog rasta Srbije Foto: Medija centar
Izvoz treba da bude osnov privrednog rasta Srbije, rekao je danas profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Boris Begović dodajući da je pogrešno smatrati da je rast tražnje dovoljan za privredni rast zemlje.

"Kada je izvoz osnovica onda domaća tražnja nije bitna", istakao je Begović na konferenciji "Fri market roud šou" na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Begović smatra da je privredni rast, zabeležen u prvoj deceniji ovog veka u Srbiji, u velikoj meri bio zasnovan na rastu domaće tražnje i da, kako je objasnio, uz rast domaće tražnje zbog neodgovarajuće strukture privrede i njene nekonkurentnosti istovremeno dolazi do rasta uvoza.

On je naveo da se ogroman deo domaće tražnje prelivao u uvoz dodajući da su praktično sva kupljena potrošna dobra bila iz uvoza.

Studentima se obratio i član izvršnog odbora Hajek instituta i nezavisni finansijski savetnik Ričard Zundrič, koji je istakao je da su penzijski sistemi u problemu i da države blagostanja u Evropskoj uniji (EU) propadaju.

"Centralne institucije u EU su odgovorile tako što su počele da stampaju novac umesto da urade nešto konkretno po tom pitanju", rekao je on.

Naučni saradnik u Institutu za slobodno tržište Kejt Šian objasnila je da na bogatstvo, odnosno siromaštvo određenih država utiču ekonomske institucije, zaštita svojine i slobodno preduzetništvo.

Kako je rekla, za državu je bitan dobar monetarni sistem, funkcionisanje pravosuđa i da se distribucija odvija preko tržišta, a ne preko države.

Govoreći o problemu zatvorenih granica u EU, direktor kancelarije u Briselu organizacije "Otvorena Evropa" Piter Klepe rekao je da umesto da kreiraju poverenje, države EU ga narušavaju time što ne omogućavaju da svi građani EU imaju ista prava na rad u drugoj članici EU.

On je dodao da bi EU trebalo da izuzme Srbiju u procesu pridruživanja od primene skupe regulacije, koje EU nameće članicama.

Konferenciju "Fri market roud šou" organizovao je Libertarijanski klub Libek u saradnji sa Austrijskim ekonomskim centrom.

autor: IG izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side