Aranžman sa MMF bi mogao da ublaži novi talas krize
29.08.2011 Beograd

Aranžman sa MMF bi mogao da ublaži novi talas krize

Aranžman sa MMF bi mogao da ublaži novi talas krize
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić ocenio je da bi realizacija novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) mogla ublažiti efekte novog talasa ekonomske krize u Srbiji.

Šoškić je naveo da ne očekuje da će novi aranžman bitno destabilizovati makroekonomsku situaciju u Srbiji.

Novi aranžman sa MMF-om za Srbiju u ovom trenutku znači kredibilnu potvrdu naše sposobnosti da upravljamo javnim finansijama u okviru realnih mogućnosti naše zemlje, izjavio je Šoškić je u intervjuu za "Privredni pregled".

Takođe, to ne znači novo zaduživanje naše zemlje, a može bitno da utiče na kontrolu rizika zemlje na međunarodnom tržištu, što se automatski reflektuje i na veću stabilnost domaćeg deviznog tržišta, stabilnost finansijskog sistema, priliv investicija i na kretanje ekonomske aktivnosti i zaposlenosti, ukazao je guverner.

Prema njegovim rečima, razgovori sa MMF-om će se fokusirati na nalaženje realnog rešenja za održavanje našeg duga i budžetskog deficita u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu, posebno zbog ozbiljnih izazova u ovom domenu koje su unele izmene Zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Šoškić je istakao da treba imati u vidu i nešto izmenjene okolnosti tržišta javnog duga u svetu i moguće potrebe konzervativnije procene privrednog rasta ove i naredne godine u odnosu na ranije procene.

"Bilo bi vrlo važno da s naše strane učinimo sve da do ovog aranžmana sa MMF-om dođe jer situacija u kojoj smo aranžman tražili, a nismo ga dobili bio bi vrlo nepovoljan ishod s mogućim ozbiljnim makroekonomskim implikacijama", upozorio je guverner.

autor: AM izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side