16.04.2019 Beograd

APR: Prošle godine dobitak privrede Srbije 746 milijardi dinara, a gubitak 246 milijardi

APR: Prošle godine dobitak privrede Srbije 746 milijardi dinara, a gubitak 246 milijardi
Privredna društva u Srbiji su prošle godine poslovala profitabilno i ostvarila ukupan pozitivan neto rezultat od oko 500 milijardi dinara jer je dobitak bio oko 746 milijardi, a gubitak 246 milijardi, objavila je danas Agencija za privredne registre (APR).

Registrator Registra finansijskih izveštaja u APR-u Ružica Stamenković je na predstavljanju rezultata poslovanja pravnih lica i preduzetnika u 2018. godini rekla da je pozitivno poslovalo 60.566 privrednih društava, a negativno 27.272.

"Krajem 2018. godine u Srbiji poslovalo 146.675 privrednih društava, a finansijske izveštaje dostavilo je 105.596 društava", rekla je Stamenković.

Dodala je da su se pozitivni trendovi u domaćoj ekonomiji odrazili na zaposlenost, koja je povećana za 50.120 ljudi u odnosu na 2017. godinu, pa je ukupan broj zaposlenih iznosio 1.131.227 radnika.

Ona je rekla da su profitabilno poslovali skoro svi sektori, osim poljoprivrede, šumarstva i ribarstva koji su imali gubitak od oko milijardu dinara, a najveći pozitivan neto rezultat su ostavrile firme u prerađivačkoj industriji, mada je njihov dobitak od oko 112 milijardi dinara za skoro 22 odsto manji od ostvarenog u 2017. godini.

Prerađivačku industriju po rezultatu poslovanja, prema njenim rečima, sledi sektor rudarstva zahvaljujući investicijama kineske kompanije Ziđin u RTB Bor.

"Najveći pad profitabilnosti imala su privredne društva iz sektora snabdevanja električnom energijom i gasom jer je dobitak od 7,4 milijarde znatno manji nego u 2017. godini kada je iznosio oko 32,5 milijardi dinara, a broj zaposlenih je smanjen za 1.006 radnika", rekla je Stamenković.

Prošle godine su, prema rečima Stamenković, mikro društava (91.884), koja su dominatna u domaćoj privredi, prešla u zonu pozitivnog poslovanja i ostavrila dobitak od oko dve milijarde dinara.

Najveću profitabilnost su, kako je rekla, imala privredna društva iz beogradskog regiona i ostvarila su pozitivan neto rezultat od oko 236 milijrdi dinara koji je veći za 34,5 odsto u odnosu na 2017. godinu.

"Javna preduzeća su četvrtu godinu za redom poslovala pozitivno, ali je ukupan dobitak 561 preduzeća nešto više od pet milijardi dinara, a to je tek petina dobiti iz 2017. godine", rekla je Stamenković.

Preduzetnici su, kako je kazala, ostvarili ukupan dobitak oko 9,2 milijarde dinara, što je za 18,4 odsto više nego godinu dana ranije, a bankarski sektor u kome posluje 27 banaka ostvario je ukupan dobitak 70,5 milijardi dinara, što je za deset odsto više nego godinu dana ranije. 

Ukupan dobitak 20 društava za osiguranje bio je oko devet milijardi dinara, a tri puta veći pozitivan rezultat nego 2017. godine ostavrili su davaoci finansijskog lizinga čiji je dobitak iznosio 1,5 milijardi dinara.

Stamenković je rekla da prošle godine finansijske izveštaje nije dostavilo 51.223 privredna subjekta.

"U 2018. godini blokiran račun duže od godinu dana imalo je 22.314 pravnih lica, u stečaju i likvidaciji je bilo 5.728, bez otvorenog računa poslovalo je 11.725, a 20.791 pravno lice nije pet godina dostavilo finansijski izveštaj", rekla je Stamenković.

Ona je rekla da je kazna za nepodnošenje finasijskog uzveštaja pre promene Zakona o privrednim društvima bila prijava za privredni prestup.

"Prošle godine smo podneli oko 40.000 prijava za privredni prestup, sudovi nekoga kazne, neke oslobađaju", rekla je Stamenković.

Pomoćnik ministra privrede Srbije Dušan Vučković rekao je da je nedavnom izmenom Zakona o privrednim društvima uvedena prinudna likvidacija za privredna društva koja dve godine uzastopno ne podnesu finansijski izveštaj i da očekuje da će za nekoliko godina biti likvidirane sve firme koje imaju samo "ljušturu".

"Vlasnici takvih firmi ne trude se da spreče likvidaciju ni na način da podnesu izjavu o neaktivnosti", rekao je Vučković. 

Vršilac dužnosti direktora APR-a Milan Lučić je najavio da će u registar Agencije ući i zdravstvene ustanove.

Podsetio da je redizajnirana veb prezentacija APR-a i da je pokrenut regionalni portal privrednih subjekata gde je sada oko 500.000 firmi iz Srbije i Severne Makedonije, a za prezentaciju preduzeća na tom portalu zainteresovane su osim drugih zemalja Zapadnog Balkana i Slovenija i Rumunija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

 • Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra

  Novi investicioni ciklus u Srbiji, vredan više od 10 milijardi evra, obuhvatiće projekte u železničkoj, drumskoj, komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi, ali i druge oblasti, pre svega poljoprivredu, zdravstvo i školstvo, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 • Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali boravi u jednodnevnoj poseti Londonu, gde je danas učestvovao na Blumbergovom "Forumu o razvoju novih tržišta i perspektivama u 2019. godini" i tom prilikom govorio na panelu o izazovima sa kojima se susreću zemlje u razvoju.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side