09.01.2019 Beograd

Antić: Zijin otplatio sve dugove RTB Bor, na današnji dan dug te kompanije je nula

Antić: Zijin otplatio sve dugove RTB Bor, na današnji dan dug te kompanije je nula
Kineski Zijin otplatio je sve dugove Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, a preneo portal eKapija."Kineski Zijin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a.

Strateški partner isplatio je više od 200 miliona dolara maltene u dan i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper DOO bez ikakvog ograničenja i tereta, pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti", rekao je Antić, navodi se u časopisu RTB Bora Kolektiv, prenosi eKapija.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije u vezi sa rudnom rentom i ostalim taksama i naknadama, izmirene su obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj.

Otplaćen je, kako je dodao u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline.

"Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 miliona evra i 42,2 miliona ; dolara", naveo je Antić.

On je istakao da su "dugovi RTB-a na današnji dan – nula".

Podsetio je i da su pre pet-šest godina, kada je počelo aktivno da se radi na problemima RTB Bor, dugovi bili veći od milijardu dolara.

"Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Zijin koja je, da bi se završio "klouzing", bila u obavezi da uplati 350 miliona dolara. Uplatom tih para stekla je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor", kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Zijin radi u Srbiji, u vezi sa RTB i za projekat "Čukaru Peki", a to je, kako kaže, nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi, prenosi eKapija.

"Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko jedan odsto. Kroz tih nekoliko godina, samo će bakar učestvovati pet odsto u BDP-u države", rekao je Antić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side