Antić: Vlada Srbije u paketu pomoći izostavila poljoprivredu i socijalno ugrožene
07.04.2020 Beograd

Antić: Vlada Srbije u paketu pomoći izostavila poljoprivredu i socijalno ugrožene

Antić: Vlada Srbije u paketu pomoći izostavila poljoprivredu i socijalno ugrožene Foto: Medija centar Beograd
Paket Vlade Srbije za pomoć privredi je standardan skup mera koji u krizama primenjuje većina zemalja, a nedostatak mu je što nije izdiferenciran za veću sektorsku podršku i što je izostala pomoć poljoprivredi i socijalno ugroženim grupama, rekao je danas ekonomista Srboljub Antić.

'Većina zemalja je pompezno najavila velike pakete finansijske podrške, ali videćemo šta će se realizovali, a Vlada Srbije je kasnila u donošenju paketa i još ga nije sasvim 'otvorila'", rekao je Antić agenciji Beta.

Na pitanje da li su opravdane kritike ekonomista povoodm najavljene pomoći punoletnim gradjanima od po 100 evra, Antić je rekao da su tu meru primenile i SAD 2009. godine, ali samo za siromašne gradjane, "zato što nema razloga taj novac davati bogatima" .

Vlada Srbije planirala je da sa 5,1 milijardu evra pomogne privredi Srbije, isplatom tri minimalne plate za sve radnike u privredi, garancijama kredita, odlaganjem poreza i doprinosa, ali i pomoći punoletnim gradjanima sa po 100 evra, za šta je potrebno 520 miliona evra.

Antić je rekao da Srbija ima aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) i da je paket podrške privredi uradjen u konsultaciji sa tom finansijskom organizacijom, ali je problem što je teško proceniti dubinu krize, pa se ne zna da li će te mere biti dovoljne.

"Ova kriza nije došla iz grešaka u makroekonomskoj politici, pa u ovom trenutku MMF nema zvaničnu prognozu dubine i trajanja recesije i zato ekonomisti nemaju adekvatne modele i ne mogu da odrede dubinu i dužinu krize", rekao je Antić.

Dodao je da je Srbija u krizi 2009. godine bila u lošijoj situaciji, a sada ima relativno visoke devizne rezerve, a javni dug je u opadanju u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), dok je u svetu taj trend obrnut.

Na pitanje da li se od MMF-a može očekivati finansijska podrška Antić je rekao da Srbija ima aranžman koji podrazumeva koordinaciju ekonomskih politika, a da ta finansijska institucija ne pruža podršku budžetu, već deviznim rezervama, a da su joj se iz regiona za pomoć obratile Severna Makedonija, Albanija i Kosovo.

Antić je rekao je u "ovom iznenadnom zastoju privrednih aktivnosti prioritet za pomoć treba da imaju zdravstvo, socijalna i prevencija nezaposlenosti".

"Ukoliko se spreči rast nezaposlenosti smanjiće se broj stečajeva i sačuvati društveno i privredno tkivo", rekao je Antić.

U svakoj krizi se, kako je rekao, povećava uloga javnog sektora i budžet treba da pokuša da spreči raspad proizvodnih lanaca i veze izmedju privrede, trgovine i potrošača.

Dodao je da Srbija 70 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostvaruje od usluga, a da će kriza najviše pogoditi zemlje koje imaju razvijen turizam, velika ulaganja u nekretnine i industriju zabave, kao i izvoznici nafte i metala.

Problem Srbije u traženju finansijskih sredstava za pomoć društvu je, kako je ocenio, što nije član ni političkih ni vojnih saveza zbog čega nije u dobroj poziciji.

Važno je, kako je rekao da Srbija "ne upadne u ekonomsku depresiju i da kriza ne bude duboka i ne traje dugo sa deflacijom (padom cena).

"Srbija ne može izbeći snažnu recesiju, ali će biti dobro ako ona ne traje dugo i privreda se oporavi brzo, a to ne znači za nekoliko meseci, već naredne godine", rekao je Antić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side