10.06.2019 Beograd

Antić: Više para za podizanje energetske efikasnosti

Antić: Više para za podizanje energetske efikasnosti Foto: PrtScn
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je danas da će do kraja godine u saradnji sa bankama i EU biti formiran veći novčani fond za podizanje energetske efikasnosti u Srbiji.

On je na otvaranju "Nedelje energije 2019." rekao da "u Srbiji važi mišljenje da je energija jeftina i neiscrpna, a da ni jedno ni drugo nije tačno".

"Svako mora da štedi energiju da bi je svi imali dovoljno", rekao je Antić.

Dodao je da je podizanje energetske efikasnosti u 53 objekta u Srbiji pokazalo da je ušteda oko 40 odsto.

Srbija, prema njegovim rečima, ulaže velike napore da podigne energetsku efikasnost jer "ko na tom putu bude kasnio neće moći da razvija svoju zemlju i skupo će plaćati energiju".

On je rekao da se u fondu za energetsku efikasnost pri Ministarstvu rudarstva i energetike nalazi više novca nego u prethodne četiri godine, oko 20 miliona evra, i da će taj obrtni kapital biti povećan, a da će funkcionisati na bazi revolving kredita.

"Srbija će do 2020. godine dobiti gasovod koji će od Bugarske prema Mađarskoj (Turski tok) provoditi značajne količine gasa i omogućiti gasifikaciju Srbije i izgradnju elektrana na gas koji spada u najčistije energente", rekao je Antić.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da su grads vlasti pokrenule mnogo projekata i da se trude da motivišu građane da štede energiju jer, kako je istakao, svakih 50 dinara uloženih u energetsku efikasnost uštedi kilovat energije.

"Trudićemo se da svi javni objekti budu energetski efikasni jer ono što je do sada urađeno na tom planu donelo je uštedu od 44 miliona evra", rekao je Vesić.

Dodao je da je dokaz da je garaža na Obilićevom vencu izgrađena po modelu na energetski efikasne to što je nominovana za nagradu među tri u Evropi.

On je rekao da će u gradnju toplovoda Konjarnik - Vinča biti uloženo 30 miliona evra i napravljen model smanjenja potrošnje energije za javne zgrade na principu ESKO projekta, i da će u njih biti uključene JKP Beogradske elektrane.

On je najavio da će Grad Beograd sledeće godine kupiti 30 električnih autobusa i da će uvesti mala električna vozila za pešačke zone, a da će komunalna policija dobiti određen broj električnih trotineta.

Vesić je kazao i da će od 1. januara biti ukinute plastične kese i da će se efikasnije upravljati javnom rasvetom.

Sekretar za energetiku Grada Beograda Nina Jandrić rekla je da Grad Beograd godišnje troši u 1,4 miliarde dinara za javnu rasvetu.

"Od Elektroprivrede Srbije preuzeli smo stubove za javnu rasvetu i moćićemo da pratimo gde su najslabije karike u potrošnji struje", rekla je Jandrić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji nastavljaju se u četvrtak Pregovori o minimalnoj ceni rada u Srbiji nastavljaju se u četvrtak

  Predstavnik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić rekao je danas da je prvi razgovor o novoj minimalnoj ceni rada u Srbiji između sindikata, poslodavaca i države završen zaključkom da ima osnova za povećanje minimalne zarade i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

 • Evro danas 117,77 dinara Evro danas 117,77 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,7720 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Evro sutra 117,79 dinara Evro sutra 117,79 dinara

  Dinar će u utorak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,7999 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 • Atanacković: Poresko rasterećenje zarada za jedan odsto neće povećati domaće investicije Atanacković: Poresko rasterećenje zarada za jedan odsto neće povećati domaće investicije

  Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je danas da će smanjenje poreza na zarade za oko jedan odsto, ako to bude kompenzacija za povećanje minimalne zarade za 2020. godinu, biti prihvatljivo za privrednike, ali da neće omogućiti povećanje domaćih investicija.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side