Antić: Sve po međunarodnim tenderima i po strogim procedurama
23.05.2017 Beograd

Antić: Sve po međunarodnim tenderima i po strogim procedurama

Antić: Sve po međunarodnim tenderima i po strogim procedurama Foto: prtscr ytb
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić odbacio je danas kritike opozicije u vezi davanja garancija za kredite Nemačke razvojne banke (KfW) po zaduženju Elektromreža Srbije (EMS) i Elektroprivrede Srbije (EPS).

On je u parlamentu, tokom rasprave o amandmanima na ta dva zakonska predloga, istakao da se svaki projekat realizuje po međunarođim tenderima i uz poštovanje stroge procedure.

"Procedure za svaki zajam su vrlo stroge a svaki projekat se realizuje po međunarodnom tenderu", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, na međunarodnom tenderu biće izabrani i izvođači radova i oprema, na osnovu toga ko da najbolju ponudu.

Antić je naveo i da KfW, preko svojih stručnih organa, kontroliše svaku fazu tog procesa i da se sve radi "po vrlo ozbiljnim i transparentnim procedurama".

On je rekao i da se projekti poput EMS-ovog nikada ne finansiraju iz "keša koji ima firma" već se uvek uzimaju najpovoljni krediti.

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije negodovali su danas što država uzima kredite, umesto da projekte sprovodi iz sopstvenih sredstava, ukoliko ih već ima.

Oni su, takođe, kritikovali predloge zakona kojim se daju garancije za kredite KfW po zaduženju EMS-a i EPS-a.

Poslanica Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta je ocenila da aktuelna vlada nastavlja s politikom zaduživanja, isto kao što je radila i prethodna.

"Kako ćemo izaći iz dugova", zapitala je Radeta, dok je poslanik Dveri Dragan Veselinović pitao da li će i u kom obimu i domaće firme biti angažovane u realizaciji projekta EMS-a.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković je rekao da su primedbe vezane za predlog zakona o EMS-u iste kao i na prethodni zakon. ;Prema njegovim rečima, i danas se pokazuje demonstracija volje većine da pokaže da može da usvoji svaki zakon.

Poslanici su završili raspravu o amandmanima na predlog zakona o davanju garancija Srbije u korist KfW po zaduženj EPS-a za projekat "Modernizacije sistema za otpepeljavanje Termoelektrane Nikola Tesla A".

U toku je rasprava o predlogu zakona o davanju garancija Srbiji u korist KfW za EMS-ov Regionalni program energetske efikasnosti u prenosnom sistemu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 23.05.2017, 23:52h Mili

    Neverovatno je ministre da kazete da je takva praksa u svetu da se za ovakve radove ne koriste tekuca sredstva preduzeca iako na racunu imate preko 5o milijardi(a to je 400 mil.Evra)vec da se uzimaju povoljni krediti. Alal vam razmisljanje,zato vas ministre menjaju na odredjeno vreme da ne udjete dovoljno u problematiku i da pametujete. A gde su planovi za godisnje investiciono odrzavanje,pored planiranog tekuceg odrzavanja?Kad se radi o EMS,koliko je miliona odneo iz tekucih sredstava kada je pobegao u inostranstvo bivsi dirtektor EMS.?

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side