24.09.2019 Vršac

Antić: Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima

Antić: Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima Foto: Beta / Dragan Gojić
Srbija ima potpunu sigurnost u snabdevanju naftom i naftnim derivatima koja se u ovom trenutku nalaze na istorijskom maksimumu, rekao je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

"Na današnji dan rezerve nafte i naftnih derivata dovoljne su da pokriju prosečnu potrošnju za 20 dana", rekao je Antić novinarima na otvaranju vetroparka kod Vršca.

Kako je istakao, sa nabavkom koja je u toku krajem oktobra ili početkom novembra rezerve nafte i naftnih derivata biće dovoljne za 23, odnosno 24 dana, a postoje i operativne rezerve naftnih kompanija kao i nafta iz državnih robnih rezervi.

Antić je podsetio da je Srbija obavezne rezerve nafte i naftnih derivata uvela 2015. godine, kao prva država u Energetskoj zajednici.

"Pre 2015. ukupna energetska sigurnost bila je bazirana isključivo na rezervama koje su imale naftne kompanije, robne rezerve i određeni državni organi, poput vojske", rekao je Antić.

Formiranje obaveznih rezervi energenata deo je pregovaračkog procesa Srbije sa EU, dodao je ministar i istakao da se čitav proces odvija u sladu sa procedurama i uz nadgledanje Energetske zajednice i Evropske komisije.

Cilj Srbije je, kako je istakao, da do 2023. godine ima zalihe nafte i naftnih derivata za 61 dan, i realno je da taj cilj bude ispunjen.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Pao dogovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u Blic: Pao dogovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u

  Komercijalnu banku koja drži 11 odsto tržišta u Srbiji kupiće Nova Ljubljanska banka (NLB) u kojoj država Slovenija ima udeo od 25 odsto, piše danas Blic.

 • Evro danas 117,56 dinara Evro danas 117,56 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i srednji kurs je 117,5606 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji

  Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović izjavio je danas da je biomasa kao energent u Srbiji još uvek neiskorišćeni potencijal i najavio da će nadležnima biti predloženo da uvedu subvencije za kupovinu kotlova i peći na biomasu.

 • Prosečna zarada u Srbiji u decembru 59.772 dinara Prosečna zarada u Srbiji u decembru 59.772 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji u decembru prošle godine iznosila je 59.722 dinara, a bruto zarada 82.257, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side