22.06.2018 | 13:21h ► 15:21h Beograd

Antić: Srbija bi mogla da sirovu naftu nabavlja iz Irana

Antić: Srbija bi mogla da sirovu naftu nabavlja iz Irana Foto: print screen
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da postoji mogućnost da se Srbija snabdeva sirovom naftom iz Irana, kao i da srpske kompanije učestvuju u obnovi i modernizaciji termoelektrana u Iranu.

"Srbija i Iran, koji raspolaže velikim količinama minerala, mogu da imaju dobru saradnju i u oblasti rudarstva", rekao je Antić posle razgovora u Beogradu sa iranskim ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohamedom Šarijatmadarijem.

On je istakao da ga je iranski ministar obavestio da ta zemlja planira da u projekte obnove termoelektrana uloži 1,2 milijarde dolara i da srpska mašinska industrija treba da iskoristi priliku da se uključi u te poslove.

"Naše kompanije i njihovi stručnjaci su u revitalizaciji termolektrana u Srbiji stekli znanje i reference da uzmu učešće u investicijama u Iranu", ocenio je Antić.

Dodao je da će u tome srpske kompanije imati podršku vlade i predsednika države Aleksandra Vučića.

Iranski ministar Mohamed Šarijatmadari rekao je da očekuje da se u septembru ove godine sastanu stručni timovi Srbije i Irana kako bi razgovarali o daljoj saradnji u oblasti rudarstva i nabavci nafte. 

"Dogovorili smo se i o razmeni stručnih timova koji bi razmatrali saradnju i u obnovi termoelektrana u Iranu", kazao je Šarijatmadari. 

 

Dačić: Srbija spremna da s Iranom razvija ekonomske odnose

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u razgovoru s iranskim ministrom industrije, rudarstva i trgovine Mohamadom Šarijatmadarijem izrazio je spremnost Srbije da s Iranom razvija ekonomske odnose i saradnju i u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Šarijatmadari je izrazio zadovoljstvo rezultatima susreta i razgovora funkcionera i privrednika iz Irana i Srbije, što će unaprediti privredne veze de zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je zahvalio Iranu na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije.

Šarijatmadari, kopredsednik je iranskog dela Mešovite komisije za trgovinu Srbije i Irana, koja je 20. i 21. juna održala 15. zasedanje u Beogradu, kao i Poslovni forum, uz prisustvo većeg broja poslovnih ljudi iz ob zemlje. Sa strane Srbije kopredsednik je ministar trgovine Rasim Ljajić. 

 

Nedimović: Iranu potrebni suncokretovo ulje i ovčije meso

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović dogovorio je danas sa ministrom rudarstva, industrije i trgovine Irana Mohamedom Šariatmadarijem proširenju saradnje dve zemlje u poljoprivredi.

Prioritet u izvozu iz Srbije imaće suncokretovo ulje i ovčije meso za kojima postoji velika potražnja na iranskom tržištu, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Dodaje se da je predloženo da se na tržištu Srbije obezbedi veći prodor za proizvode iz Irana, pistaće i urme.Dve zemlje su dogovorile i nastavak saradnje na ekspertskom nivou kako bi se obezbedila kontinuirana saradnja u svim oblastima agrara koje su od zajedničkog interesa. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
 • Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba Intervju Marija Labović: Stranci su oduševljeni gostoprimstvom Srba

  Ko su turisti u Srbiji? Zašto dolaze, šta im se nudi, kakvi su im utisci? Kako se ove godine Srbija našla među zemljama na CNN-ovoj listi preporučenih turističkih destinacija? Šta nam stranci zameraju, a šta hvale? Na ova i mnoga druga pitanja u razgovoru za Novi magazin odgovara Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS).

 • Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora Mihajlović: Američka kompanija zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izrazila je danas očekivanje da će u narednom periodu biti potpisan Memorandum o saradnji sa američkom kompanijom "Behtel" koja je zainteresovana za izgradnju Moravskog koridora, odnosno autoputa Pojate - Preljina.

 • Predstavnici MMF-a sutra u Beogradu razgovaraju sa delegacijom Srbije Predstavnici MMF-a sutra u Beogradu razgovaraju sa delegacijom Srbije

  Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i delegacija Srbije sastaće se sutra u Beogradu povodom prvog razmatranja sprovođenja novog program saradnje uz podršku Instrumenta za koordinaciju politike (Policy Coordination Instrument - PCI), najavljeno je danas iz Vlade Srbije.

 • Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji Počeli razgovori predstavnika MMF-a i vlasti u Srbiji

  Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije (NBS) danas su počeli zvanični razgovori predstavnika Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u okviru prvog razmatranja rezultata novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike (PCI-Policy Coordination Instrument), saopštila je NBS.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side