Antić: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede
05.03.2019 Beograd

Antić: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede

Antić: Sektor rudarstva imaće jednu od vodećih uloga u razvoju srpske privrede Foto: prtscr ytb
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić ocenio je na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu da će sektor rudarstva imati jednu od vodećih uloga u budućem razvoju sprske privrede, saopštio je danas njegov kabinet.

Antić je rekao da je proaktivnom politikom Vlade Srbije koja se bori za privlačenje velikih investicija, obezbeđen moderan zakonodavni okvir koji pruža sigurnost za investitore.

"O tome govori i poslednji izveštaj Svetske banke u kojem je sektor rudarstva u Srbiji visoko ocenjen", naveo je ministar.

On je kazao da je Srbija spremna da svoja iskustva o rudarstvu i privlačenju investitora u toj oblasti podeli sa susednim zemljama.

"Pozivi resornih ministarstava u regionu, kako bi im srpski stručnjaci pružili podršku za stvaranje pozitivnog ambijenta za privlačenje investicija u njihovim zemljama, pre svega kroz učešće u izradi regulativa u oblasti rudarstva, za nas su pokazatelj da radimo dobar posao", ocenio je Antić.

Ministar je rekao da su prethodnih godina u Srbiji u porastu investicije u geološka istraživanja, a da su u 2018. dostigle nivo od 100 miliona evra.

"Investiciona ulaganja u eksploataciju odnosno održavanje i proširenje rudarskih kapaciteta, u poslednje četiri godine bila su veća od jedne milijarde evra", naveo je Antić.

On je rekao da očekuje da će u ovoj godini ukupne investicije u rudarstvu u Srbiji iznositi više od 400 miliona evra.

"Ministarstvo rudarstva i energetike je aktivni učesnik svakodnevne borbe za pravljenje ambijenta za povećanje investicija", kazao je Antić.

Ministar je ocenio da Srbija i Кanada imaju zajednički interes za ulaganje u rudarstvo, "uzimajući u obzir projekte kanadskih kompanija koje već posluju u Srbiji".

Dodao je da su te dve zemlje bogate mineralnim resursima, a njihov zajednički interes su i nove investicije u detekciju i verifikaciju novih ležišta u Srbiji.

"Naša zemlja poseduje veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, a to je preteča otvaranju novih rudnika, što je naš krajnji cilj", rekao je Antić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side