Antić: Prošle i ove godine u rad pušteni kapaciteti za 400 megavata struje iz obnovljivih izvora
30.10.2019 Beograd

Antić: Prošle i ove godine u rad pušteni kapaciteti za 400 megavata struje iz obnovljivih izvora

Antić: Prošle i ove godine u rad pušteni kapaciteti za 400 megavata struje iz obnovljivih izvora Foto: Beta / Dragan Gojic
Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao je danas da su prošle i ove godine u rad puštena postrojenja za proizvodnju 400 megavata električne energije iz obnovljivih izvora po čemu je Srbija lider u regionu.

On je na konferenciji "Razvoj i uticaj mera na održivi razvoj biogas sektora u Srbiji", rekao da se iz obnovljivih izvora ukupno dobija 500 megavata struje i da je Srbija blizu cilja da do 2020. godine ostvari 27 odsto ukupne električene energije iz obnovljivih izvora.

"Cilj je da se iz postrojenja na biogas proizvede 30 megavata električne energije, a sada se proizvodi 21,2 megavata i u raznim fazama relizacije projekata su i postrojenja sa kapacitetom proizvodnje od još 25 megavata", rekao je Antić.

Dodao je da se planira da se proizvodnja električne energije iz vetra i sunca podstiče tako što će ih dobiti proizvođači koji ponude najbolje cene na aukcijama, a da će za gasne elektrane koje koriste biogas ostati na snazi klasične mere podsticaja.

Srbija, kako je rekao, ima potencijala za proizvodnju struje iz obnoviljivih izvora za 5,6 miliona tona ekivalenta nafte, od čega su potencijali najveći u biomasi i iznose 3,3 miliona tona ekvivalenta nafte.

Elektrane na biogas, prema njegovim rečima, rešavaju probleme poljoprivrede tako što koriste stajska đubriva koja oslobađaju metan koji je mnogo štetniji od ugljen-dioksida.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja Biogas Danko Vuković rekao je da elektrane na biogas rešavaju probleme zagađenja životne sredine, a da je proizvodnja električne energije "sekundarna stvar".

"Inteziviraćemo saradnju sa Ministarstvom poljoprivrede kako bi preradom otpada u elektranama na biogas zaštitili okolinu", rekao je Vuković.

Istakao je da samo klanična industrija ima 300.000 tona otpada iz čega se može proizvesti nekoliko desetina megavata struje.

On je kazao da se proizvodnjom električne energije na biomasu istovremeno dobija i organsko đubrivo, neophodno za obogaćenje zemljišta humusom jer je ono osiromašeno humusom i u Vojvodini.

"Predložićemo da se fid-in (Feed-in) tarifa (podsticajne otkupne cene za struju iz obnovljivih izvora) sa 12 produži na 20 godina jer bi to dalo sigurnost investitorima da ulažu u elektrane na biomasu", rekao je Vuković.

Predstavnik Međunarodne finansijske korporacije (IFC) Nebojša Arsenijević rekao je da "sistem podsticaja treba oplemeniti bonusima za korišćenje toplotne energije koja se stvara istovremeno sa proizvodnjom električne energije iz biomase, ali se za sada malo koristi, uglavnom se rasipa".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side