29.01.2020 Vašington

Američki Fed ostavio ključnu kamatnu stopu nepromenjenu

Američki Fed ostavio ključnu kamatnu stopu nepromenjenu Foto: Pixabay
Američke Federalne rezerve (Fed) zadržale su danas svoju referentnu kamatnu stopu nepromenjenu na niskom nivou u ekonomiji koja izgleda solidno ali je suočena sa mogućim globalnim pretnjama.

Fed, odnosno američka centralna banka, predstavila je uglavnom pozitivnu sliku američke privrede u saopštenju objavljenom posle poslednjeg sastanka gde se usvaja politika.

Ponovljeno je obećanje da će se "nadzirati" svetska privreda koja bi mogla da bude usporena narednih meseci zbog virusne epidemije u Kini.

Centralna banka je saopštila da će zadržati kratkoročne kamate u rasponu od 1,5 do 1,75 odsto, daleko ispod nivoa koji su bili karakteristični za ranije privredno jačanje. Predsednik Feda Džerom Pauel ukazao je da je taj raspon dovoljno nizak da podrži brži rast i zapošljavanje.

Saopštenje Feda je bilo skoro identično kao ono izdato posle sastanka u decembru, mada je potrošnja domaćinstava opisana da raste "umerenim" a ne "snažnim" tempom. Ta potrošnja se smatra glavnim podsticajem američke privrede.

autor: AO izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Blic: Pao dogovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u Blic: Pao dogovor o prodaji Komercijalne banke NLB-u

  Komercijalnu banku koja drži 11 odsto tržišta u Srbiji kupiće Nova Ljubljanska banka (NLB) u kojoj država Slovenija ima udeo od 25 odsto, piše danas Blic.

 • Evro danas 117,56 dinara Evro danas 117,56 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i srednji kurs je 117,5606 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji PKS: Biomasa - neiskorišćen potencijal u Srbiji

  Predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mladen Stojadinović izjavio je danas da je biomasa kao energent u Srbiji još uvek neiskorišćeni potencijal i najavio da će nadležnima biti predloženo da uvedu subvencije za kupovinu kotlova i peći na biomasu.

 • Prosečna zarada u Srbiji u decembru 59.772 dinara Prosečna zarada u Srbiji u decembru 59.772 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji u decembru prošle godine iznosila je 59.722 dinara, a bruto zarada 82.257, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side