AmCam predložio Vladi Srbije mere u cilju smanjivanja negativnih efekata korona virusa na privredu
19.03.2020

AmCam predložio Vladi Srbije mere u cilju smanjivanja negativnih efekata korona virusa na privredu

AmCam predložio Vladi Srbije mere u cilju smanjivanja negativnih efekata korona virusa na privredu Foto: Logo
Američka privredna komora u Srbiji (AmCam) objavila je danas da je Vladi Srbije uputila predlog prvog kruga mera u cilju smanjivanja negativnih efekata pandemije korona virusa na domaću ekonomiju.

Mere su predložene na osnovu ankete sprovedene među članicama AmCam-a, uporednih mera iz 15 zemalja i uz uvažavanje finansijskih mogućnosti kojima Srbija raspolaže, navedeno je u saopštenju.

Oko dve trećine kompanija članica Američke privredne komore smatra da je neophodno da vlada usvoji set privremenih mera u oblasti rada i smanjenje poreskih izdataka u domenu fiskalne politike, čime bi se čuvala likvidnost u privredi i nivo zaposlenosti u situaciji sa manjim obimom posla, navodi se u istraživanju AmCam-a.

Istraživanje ukazuje da već sada 55 odsto kompanija beleži teškoće u poslovanju. Od ispitanih kompanija najveći broj ili već ima, ili očekuje da će prodaja opasti za 20 do 30 odsto u prvom periodu.

Najčešći problemi u poslovanju dolaze od ograničenosti kretanja internacionalno i lokalno, izazova u organizaciji rada, smanjenja cash flow-a, prekida i kašnjenja u lancu nabavki i isporuka.

Američka privredna komora i njene članice, naglašeno je, podržavaju napore Vlade Srbije i na raspolaganju su u svim trenutno prioritetnim oblastima, od podrške zdravstvenom sistemu do ekonomskih mera za sprečavanje i prevazilaženje efekata pandemije.

Istaknuto je da pet opštih preporučenih mera ima za cilj očuvanje zaposlenosti i brži oporavak nakon krize.

Prva mera je smanjivanje poreza i doprinosa u slučaju odsustva sa rada do 30 dana zbog korona virusa, a na drugom mestu mera nalazi se oslobađanje od poreza i doprinosa za vreme prekida rada.

Zatim, kako bi se obezbedila likvidnost kompanija, AmCam predlaže umanjenje u iznosu od 50 odsto na akontaciju poreza na dobit za 2020. godinu za pravna lica i preduzetnike uz plaćanje prema godišnjem obračunu sledeće godine.

Takođe, obustavu obračuna kamate za neblagovremeno plaćanje poreza za obaveze nastale od početka vanrednog stanja do 30 dana nakon završetka, za preduzeća koje već imaju velike probleme u poslovanju.

Primenom ove dve mere, neće biti umanjene poreske obaveze preduzeća već samo odložene usled smanjenja poslovnih aktivnosti, smatraju u AmĆam-u.

Poslednja iz seta generalnih mera, predviđa omogućavanje nesmetanog prekograničnog transporta robe i usluga.

AmCam preporučuje vladi da hitno otpočne pregovore i usaglašavanje mera sa zemljama sa kojima se graničimo, uključujući zemlje EU i CEFTA zemlje, kako bi i Srbija imala tzv. "zelenu traku" za promet robe.

Imajući u vidu da je najosetljiviji sektor privrede sektor malih preduzeća, AmCam je preporučio i dodatne mere za mala i srednja preduzeća koje uključuju 50 odsto manje poreze i doprinose za paušalce i hitno obezbeđivanje garancijskih šema za kredite namenjene održavanju likvidnosti pogođenih malih i srednjih preduzeća.

Predlog mera za posebno pogođene sektore, kao što su sektor turizma, logistike i automobilske industrije, obuhvata obustavu plaćanja akontacije poreza na dobit za 2020. godinu, pošto se očekuje da će većina ovih firmi završiti godinu sa gubitkom.

Imajući u vidu potrebu smanjenja fiksnih troškova, posebno u hotelijerskoj industriji, bilo bi neophodno smanjiti porez na imovinu do 50 odsto.

Kako bi se dodatno obezbedio ostanak u radnom odnosu za radnike, predloženo je i refundiranje i pokrivanje dela troškova plaćenog odsustva za vreme prekida ili smanjenja obima rada pod uticajem virusa.

AmCam je predložio i specifične mere za sektor zdravstva koje uključuju izuzimanje lekova koji ne mogu da se prometuju na teritoriji Srbije iz Odluke o zabrani izvoza lekova, ali i ukazao da zbog povećane potražnje distributeri ne mogu da obezbede šestomesečni lager lekova već kroz više sukcesivnih nabavki.

Pored pohvale uvođenju moratorijuma na otplatu kredita za preduzeća i građane, AmĆam predlaže i dodatnu injekciju likvidnosti bankama od strane NBS, bilo u vidu smanjenja obavezne rezerve, proširenja kolaterala za repo operacije, bilo kroz omogućavanje korišćenja zaštitnih slojeva kapitala, kao i odgovarajući tretman potraživanja u moratorijumu sa stanovišta prudencijalnh standarda.

Dodatno, predložene su izmene i pojašnjenja administrativnih mera, kao što su omogućavanje elektronskog otvaranja bolovanja, prijave prebivališta i rada od kuće.

Za sve zaposlene koji ne mogu da rade od kuće, AmCam predlaže uvođenje zvaničnih protokola i mera zaštite ovih zaposlenih.

Mere su predložene na osnovu istraživanja AmCama o aktuelnom i očekivanom ekonomskom uticaju virusa korona, ograničenih finansijskih mogućnosti kojima Srbija raspolaže, najavljenih mera Vlade Srbije, kao i na osnovu primera dobre prakse iz 15 zemalja.

Analizirane su mere u Australiji, Austriji, Kanadi, Kini, Danskoj, Italiji, Nemačkoj, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, Irskoj, Francuskoj i Hrvatskoj, a uzete su u obzir mere koje su najavljene u Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumuniji.

Precizirano je da je istraživanje obuhvatilo 74 od 200 kompanija članica AmĆam-a, koje pokrivaju 14 sektora, dok je kvalitativno istraživanje sprovedeno sa 40 kompanija iz članstva koje su komentarisale rezultate kvantitativnog istraživanja, navele ključne izazove i predložile mere.

Skoro svi intervjuisani u okviru kvalitativnog uzorka bili su generalni direktori kompanija.

Američka privredna komora u Srbiji predstavlja 200 američkih, međunarodnih i domaćih kompanija koje zapošljavaju oko 95.000 građana Srbije i koje su ukupno u zemlju investirale četrnaest milijardi evra.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side