AKPA: Povećati plate celom pravosuđu
17.11.2017 Beograd

AKPA: Povećati plate celom pravosuđu

AKPA: Povećati plate celom pravosuđu
Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) izražava nezadovoljstvo zbog izostavljanja sudija, tužilaca i polaznika Pravosudne akademije iz budžetskog plana povećanja plata. Ovakav plan je nelogičan i neopravdan.


Podsećamo da se prema nedavnom istraživanju koje je AKPA sprovela među pravosudnim funkcionerima u Srbiji, 89% sudija i 87% tužilaca izjasnilo da visina njihove plate nije dovoljna da osigura njihove porodice u materijalnom smislu, a ugrožavanje materijalne sigurnosti nosilaca pravosudnih funkcija utiče na garanciju sudske nezavisnosti, koju je država dužna da poštuje.

U najnezavidnijoj situaciji su sudije prekršajnih sudova, koji neopravdano imaju manji koeficijent za obračun plate i time su diskriminisani u odnosu na ostale sudije, a reformom pravosuđa iz 2009. godine prekršajni sudovi su postali deo sudske vlasti, što, međutim nije pratilo i adevkatno vrednovanje njihovog rada u materijalnom smislu.


Stavovi sudija

 

Polaznici Pravosudne akademije, pored toga što neće dobiti povećanje plata, pitanje je hoće li platu tokom cele 2018. godine i dobijati, jer već više godina postoji problem u budžetu PA, usled redovnog upisa novih generacija na PA, koje ne prati “ prirodan odliv” u vidu izbora svršenih polaznik PA na pravosudne

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side