27.01.2020 Beograd

Agrosmart: Poljoprivrednicima u 2020. iz IPARD-a 57 miliona evra

Agrosmart: Poljoprivrednicima u 2020. iz IPARD-a 57 miliona evra Foto: Pixabay
Ministarstvo poljoprivrede Srbije planira da u ovoj godini objavi pet javnih poziva iz IPARD programa pomoći EU, vrednih oko 57,6 miliona evra, piše danas poljoprivredni portal Agrosmart.

Prvi poziv biće namenjen ruralnom turizmu i trebalo bi da bude objavljen u martu, a reč je o meri "Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja", koju Brisel još uvek nije odobrio i za koju Srbija čeka akreditaciju, ali nadležni uveravaju da bi Evropska komisija uskoro mogla da da "zeleno svetlo", navodi Agrosmart (agrosmart.net).

Podrška iz IPARD fonda u okviru ove mere, vredna više od milijardu dinara, moći će se dobije za izgradnju i unapređenje objekata za ruralni turizam, kupovinu nove opreme i nameštaja, izgradnju, rekonstrukciju i opremanje objekata za pružanje turističkih i ugostiteljskih usluga.

Sledeći poziv odnosi se na tehničku pomoć domaćoj administraciji u realizaciji tog evropskog programa, za šta je opredeljeno više od 53 miliona dinara, a takođe je reč o meri IPARD-a koju Srbija dosad nije imala.

Agrosmart navodi da će poljoprivrednici, zadruge i mala i srednja poljoprivredna preduzeća moći da računaju na još jedan konkurs iz IPARD-a za traktore, vredan oko 620 miliona dinara, a potom sledi poziv iz iste mere namenjen izgradnji skladišnih kapaciteta, farmi, staklenika, plastenika, podizanju i opremanju voćnjaka, vinograda, vredan blizu dve i po milijarde dinara.

Najviše novca biće izdvojeno za meru koja se odnosi na izgradnju i opremanje objekata za preradu voća, povrća, mesa, mleka, jaja i grožđa – više od dve i po milijarde dinara, a za tu finansijsku podršku mogu da konkurišu firme – mlekare, mesare, klanice, vinarije, proizvođači džemova, sokova.

IPARD 2 program u Srbiji za period 2014-2020. namenjen je poljoprivrednim gazdinstvima, zemljoradničkim zadrugama, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima.

Evropska unija je za njih obezbedila 175 miliona evra bespovratne pomoći, a deo od 25 odsto obezbedila je Srbija iz nacionalnog budžeta.

Princip je takav da investiciju u potpunosti finansiraju korisnici ovog programa, najčešće uz pomoć banaka ili fondova, a da im se po završetku ulaganja iz IPARD fonda vraća 50 do 70 odsto te vrednosti.

Do sada je u okviru IPARD programa, od kraja decembra 2017. godine, raspisano i zatvoreno sedam javnih poziva vrednih oko 130 miliona evra, a prema izjavama nadležnih, do kraja 2019. godine na račune onih koji su realizovali investicije uplaćeno je oko pet miliona evra.

U toku je poziv za ulaganja u prerađivačkom sektoru, za izgradnju i opremanje objekata za preradu mesa, mleka, voća, povrća, jaja i grožđa i trajaće do 24. februara 2020.

U dosadašnjim javnim pozivima, najveća zainteresovanost bila je za traktore, oko 62 odsto. Opremu i mehanizaciju tražilo je 25 odsto podnosilaca, a za izgradnju objekata i skladišta konkurisalo ih je oko 13 odsto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra Aleksić: Vlast zadužila građane za još 207 miliona evra

  Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je danas da vlast vodi katastrofalnu ekonomsku politiku zaduživanja građana i države i da planira novo zaduženje od 207 miliona evra, pošto je prethodnih godinu dana zadužila građane i državu za 1,2 milijarde evra i podigla ukupan dug na 24,5 milijardi.

 • Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara Obustavljena nabavka u kojoj je Telekomu dodeljeno 60 miliona dinara

  Ministarstvo pravde obustavilo je postupak javne nabavke u kojoj je posao vredan skoro 60 miliona dinara dodelila Telekomu Srbije, nakon rešenja Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po žalbi drugog ponuđača, piše "Nova ekonomija".

 • Evro danas 117,55 dinara Evro danas 117,55 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,5581 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

 • Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju Mihajlović sa britanskom ambasadorkom o izgradnji Moravskog koridora i vazdušnom saobraćaju

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infarstrukture Srbije Zorana Mihajlović i ambasadorka Velike Britanije u Beogradu Šan Meklaud saglasile su se danas da je potrebno da se u najskorijem roku potpiše i sporazum o vazdušnom saobraćaju između dve države, s obzirom na to da su se za to stekli uslovi nakon Bregzita.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side