Agrokor neće zadržati ni Merkator, ni Frikom
20.12.2017 Beograd

Agrokor neće zadržati ni Merkator, ni Frikom

Agrokor neće zadržati ni Merkator, ni Frikom
Agrokor neće zadržati ni Merkator, ni Frikom i te firme će biti prodate ili će poverioci taj deo hvatskog koncerna ukrupniti i odvojiti, ocenio je bivši predsednik Uprave Konzuma, trgovinskog lanca u sastavu Agrokora Dragan Munjiza.


"Na dugi rok ne verujem ni da će Konzum ostati u Agrokoru, ni proizvodne kompanije kao što su Sarajevski kiseljak i Jamnica", kazao je Munjiza u intervjuu za Magazin Biznis.

On je ocenio da bi loše rešenje bilo da Agrokor ode u stečaj, što znači da bi veliki deo tog koncerna otišao u likvidaciju.

"Manje loše rešenje je da se iz stečaja mali deo kompanija restrukturiše. Dobro rešenje je da se postigne nagodba između poverilaca, da i oni uđu u vlasništvo i da neki čekaju, možda i par godina", rekao je Munjiza koji se sada bavi savetovanjem u oblasti menadžmenta i prodaje.

Po njegovoj oceni i Merkator i Frikom su veoma dobre kompanije, koje mogu poslovati samostalno.

"Ono što će ostati u Agrokoru, to su PIK-ovi, odnosno poljoprivreda u Hrvatskoj. To je državni interes, pa će domaći hrvatski investitori kupiti taj deo i biće zaštićen. Ne vidim ništa loše u tom procesu, osim što će poverioci, koji imaju dugove i do sada ih nisu naplatili, deo tih dugova izgubiti", rekao je Munjiza.

Po njegovim rečima postoji veliko interesovanje za kompanije iz sastava Agrokora, ali je za sada nejasno na koji način će te kompanije ići u prodaju.

"Mogu ići u prodaju tek kad se sa njih skinu opterećenja. A ključ je, ustvari, nagodba poverilaca. Jer, čim se formira stalno veće poverenika, u njemu će glavnu reč voditi banke i fondovi, pošto je njima u interesu da to preprodaju dalje. Da li će oni pokušati da poprave poslovanje, ono što najviše nedostaje tim kompanijama je investicijski potencijal i obrtni kapital", kazao je Munjiza.

Dobro bi bilo, kako je istakao, da deo poverilaca Agrokora, bar 66 odsto stalnih poverilaca, uđe u poverilačko veće.

"Naravno da će biti nezadovoljnih i da će biti sudski proces. Koga će oni tužiti, to je pitanje. Da li će tužiti Upravu Agrokora, da li hrvatsku državu, ali za kompanije je bitno da se postigne nagodba, da se počnu skidati osiguranja sa kompanija i da one budu slobodne za prodaju ili dalji razvoj", rekao je Munjiza.

Komentarišući ko bi mogao da kupi Agrokorove firme u Srbiji on je rekao da su to najpre biznismeni iz regiona: Bingo – najveći trgovački lanac u Bosni i Hercegovini, kompanija Stanić iz Hrvatske, vodeći distributer prehrambenih brendova, Maloprodaja Tropik iz Banjaluke i drugi.

"Svi oni mogu biti zainteresovani za maloprodajni biznis, ali i za Sarajevski kiseljak. Takođe, u Srbiji imate Unisol grupu i njihovu kompaniju Polimark, koja može biti zainteresovana za Frikom. Pominjalo se i da Adris i Atlantik grupa mogu biti zainteresovani za scenario da nađu neki svetski ekviti fond, ako imaju dobar poslovni plan i veliku želju", rekao je Munjiza.

Naveo je i da lokalni biznismeni, poput Miodraga Kostića, mogu biti zainteresovani za Agrokorove firme, ali da treba imati u vidu da će i fondovi i sindikati banaka koji su poverioci Agrokora tražiti i razgovarati i sa Koka Kolom, Marsom i ostalim multinacionalnim kompanijama, koje ne bi imale problem da kupe neku od tih frimi.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side