10.08.2019 Priština

Agencija: Stopa inflacije na Kosovu u julu veća za 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Agencija: Stopa inflacije na Kosovu u julu veća za 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine
Kosovska agencija za statistiku (KAS) objavila je "Usaglašeni indeks potrošačkih cena" (HICP) za jul, prema kojem je godišnja stopa inflacije u tom mesecu u odnosu na isti period 2018. godine veća za 2,6 odsto.

Mesečna inflacija merena usaglašenim indeksom potrošačkih cena u julu 2019. godine iznosila je -0,1 odsto, dok je godišnja stopa inflacije izmerena u julu 2019. godine u odnosu na jul 2018. godine iznosila 2,6 odsto.

Potpuno usaglašeni indeks potrošačkih cena u julu 2019. manji je u proseku za - 0,1 odsto u odnosu na juni 2019 što se objašnjava ;padom potrošačkih cena u podgrupama COICOP: mleko, sir i jaja (-1,2 odsto) i povrće (-8,2 odsto) sa zajedničkim uticajem tih podgrupa od -0,3 odsto na HICP.

Po navodima Kosovske agencije za statistiku, pad je u velikoj meri nadoknađen rastom potrošačkih cena u podgrupama COICOP: kafa, čaj i kakao (2,3 odsto), alkoholna pića (1,9 odsto), usluge prevoza (6,2 odsto) a zajednički uticaj tih podgrupa na HICP iznosi 0,2 odsto.

Usaglašeni indeks indeksa potrošačkih cena u julu bio je viši za 2,6 odsto u odnosu na isti period 2018., što se objašnjava rastom potrošačkih cena tokom tog perioda u podgrupama COICOP: hleb i žitarice (14 odsto), meso (4,7 odsto), povrće (1,2 odsto), šećer, džem, med, čokolada i slatkiši (1,7 odsto), kafa, čaj i kakao (5,8 odsto) ), alkoholna pića (4 odsto), duvan (3,1 odsto), odeća (1,3), obuća (2,3), električna energija, gas i druga goriva (1,3), roba i usluge za redovno održavanje privrede domaćinstva (1,5), kupovina vozila (1 odsto), organizovani praznici (7,5 odsto), sa zajedničkim uticajem tih podgrupa od 2,8 odsto na HICP.

Povećanje je u velikoj meri nadoknađeno padom potrošačkih cena u podgrupama COICOP: voće (-6,7 odsto), usluge prevoza (-4,2 odsto) sa uticajem tih podgrupa od -0,2 odsto na HICP.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede

  Slabljenje nemačke privrede koja ide u recesiju moglo bi da ima šire posledice po svetsku privredu koja se već muči s trgovinskim ratovima i neizvesnošću oko Bregzita, ali i dovodi u pitanje ekonomski model najveće evropske privrede zasnovan na štednji, pišu svetski mediji.

 • Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno

  Direktna šteta za Srbiju od uvođenja taksi na srpsku robu koja se prodaje na Kosovo je dnevno približno 1,07 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

 • Evro sutra 117,83 dinara Evro sutra 117,83 dinara

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

 • Ministri Srbije i Mađarske o zajedničkom gasnom interkonektoru Ministri Srbije i Mađarske o zajedničkom gasnom interkonektoru

  Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto razgovrali su danas o izgradnji zajedničkog gasnog interonektora, za koji je ocenjeno da je od strateškog značaja za razvoj obe zemlje.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side