Afričke zemlje tražile pomoć članica UN za prevazilaženje ekonomske krize
24.09.2020 Johanesburg

Afričke zemlje tražile pomoć članica UN za prevazilaženje ekonomske krize

Afričke zemlje tražile pomoć članica UN za prevazilaženje ekonomske krize Foto: Beta / AP
Afričke nacije su trećeg dana 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pozvale su za finansijsku pomoć koja će ekonomijama pomoći da prežive pandemiju koronavirusa.

Afričke zemlje procenjuju da im je potrebno 100 milijardi dolara podrške godišnje u naredne tri godine, ističući da je to samo deo finansija koje neke bogatije zemlje koriste za oživljavanje svojih ekonomija.

Državama je potrebno i otkazivanje dugova kako bi sakupile više sredstava za borbu protiv virusa i drugih smrtonosnih bolesti poput malarije i HIV-a.

Šefovi država Afrike su na sastanku putem video linka pozvale na veću pomoć tom regionu, ali su se saglasili da i same države moraju da urade više kako bi se prevazišla kriza izazvana pandemijom.

"Moramo jasno i jednostavno otkazati ovaj dug", rekao je predsednik Nigera Isufu Mahamadu.

Predsednik Obale Slonovače, jedne od najbrže rastućih ekonomija na svetu pre pandemije, pozvao je na produženje moratorijuma na dug.

"Pozivam sve afričke partnere da preduzmu hrabrije mere", rekao je Alasan Uatara, napominjući da je ta zemlja uložila pet odsto svog BDP-a za borbu protiv korona virusa i saniranje ekonomskih posledica.

Na odvojenom sastanku, predstavnici Svetske zdravstvene organizacije rekli su da samo 51 odsto zdravstvenih ustanova podsaharske Afrike ima pristup vodi.

Afrika je za sada, sa 1,4 miliona zaraženih, izbegla najgore prognoze.

Stručnjaci kao moguće razloge navode većinski mlada stanovništva, kasniji dolazak virusa na kontinent kao i drastične mere ograničenja kretanja.

Međutim te mere su uticale na veliki pad ekonomske aktivnosti.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side