Afera u Rajfajzenbanci oko kupovine nekretnina u Srbiji
25.10.2012 Beč

Afera u Rajfajzenbanci oko kupovine nekretnina u Srbiji

Afera u Rajfajzenbanci oko kupovine nekretnina u Srbiji
Šef Rajfajzenbanke (RZB) Valter Rotenštajner stao je iza šefa "Rajfajzenbank Internacional" (RBI) Herberta Stepića koji se našao na meti istrage nadzora finansijskog trzišta (FMA) Austrije zbog poslova u vezi nekretnine u Srbiji.

"Integritet Stepića je nesporan. Za RZB je taj posao nebitan", rekao je Rotenštajner, šef RZB koja je 78,5 odsto većinski vlasnik RBI, bečkom nedeljniku "Njuz".

Prema njegovim rečima radilo se o privatnom ulaganju, koje nema veze sa firmom, niti je pravno gledano problem.

"Postoje ljudi koji ne prihvataju kada je jedan uspešan menadžer nekonvencionalan. Da Stepić nije nekonvencijala RBI se ne bi danas nalazila tamo gde je", podvukao je Rotenštajner.

FMA je pokrenula istragu protiv Stepića, odnosno njegove Fondacije u Lihtenštajnu u vezi nekretnine koja je kupljena u Srbiji zahvaljujući milionskom kreditu dobijenom od "Hipo Alpe Adria banke", navode mediji.

Povod za pokretanje istrage je izveštaj nedeljnika "Profil" u kojem je navedeno da je Stepić, zajedno sa drugim bankarima i partnerima za neočekivano nisku cenu kupio nekretninu u Srbiji, i to novcem "Hipo banke", koja je finansirala ovaj poslovni poduhvat sa 23 miliona evra.

FMA želi da zna da li je Stepić uzeo kredit kao privatna osoba kod konkurencije, jer bankari moraju da se pridržavaju određenih pravila. Izveštaj "Hipo banke" upućen FMA ukazuje da je Stepić preko fondacije "Restem" iz Lihtenštajna, koja se njemu pripisuje, uključen u ovaj posao.

Inače kredit nije vraćen, a "Hipo banka" trenutno radi na unovčavanju datih sigurnosti.

Stepić je ispravio navode "Hipo banke" i rekao je da nije učestvovao u ovom poslu preko fondacije, već preko posrednika, i to u cetvrtini kupovine nekretnine.

Finansiranje od strane "Hipo banke" je bilo dogovoreno, kako je naveo ranije, još pre njegovog ulaska u taj posao, a uz to je on svoj udeo odavno prodao.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side