12.12.2017 | 10:25h ► 12:14h Beograd

Skupština Srbije nastavila sednicu na kojoj će raspravljati o amandmanima

Skupština Srbije nastavila sednicu na kojoj će raspravljati o amandmanima Foto: prtscr ytb
Skupština Srbije nastavila je danas sednicu na kojoj će razmatrati amandmane na predložene izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu, kao i na Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu.

Poslanici početak rada koriste da postave pitanja, što im je omogućeno Poslovnikom o radu parlamenta utorkom i četvrtkom.

Na dnevnom redu sednice koja je počela 6. decembra, nalaze se predlozi 31 zakona na koje je podneto više od 2.300 amandmana.

Poslanici su juče završili raspravu o amandmanima na predloge četiri zakona - o dopuni Zakona o budžetu za 2017. godinu i izmenama finansijskih planova za 2017. Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika, Nacionalne službe za zapošljavanje i Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje, i počeli raspravu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu.

U raspravi o amandmanima na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu poslanici opozicije su najviše zamerili što sve penzije nisu vraćene na iznos od pre 2014. godine kada su umanjene u sklopu mera fiskalne konsolidacije.

Tim zakonom je predviđeno povećanje plata u javnom sektoru od pet do 10 odsto i penzija od pet odsto. Posle te povišice, manja primanja nego 2014. godine imaće penzioneri koji imaju najveće penzije, jer su njima najviše i umanjene penzije.

 

Poslanici o pretnjama Mariniki Tepić, lokalnim izborima i sajmu nacionalnih manjina

Poslanici u Skupštini Srbije danas su pitali dokle je stigla istraga o pretnjama upućenim poslanici Nove stranke Mariniki Tepić, "torturi" u opštinama u kojima se u decembru održavaju lokalni izbori i kome je "palo na pamet" da organizuje Sajam nacionalnih manjina.

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić upitala je republičkog javnog tužioca Zagorki Dolovac da li je i šta je uradila povodom inicijative za podnošenje predloga za zabranu rada organizacije Nacionalni srpski front, koji su ona i njen partijski kolega Zoran Živković podneli 5. decembra.

Ona je navela da je ta organizacija "paravan" za delovanje Gorana Davidovića zvanog Firer koji je u bekstvu već 10 godina i njegovu zabranjenu organizaciju Nacionalni stroj.

Marinika Tepić je kazala da ta organizacija širi versku i nacionalnu mržnju što je Ustavom zabranjeno i da organizuje skupove u službenim prostorijama grada Beograda.

Ona je pitala ministra policije Nebojšu Stefanovića da li je i šta inicirao povodom zabrane ulaska u Srbiju profašističkim ideolozima iz Velike Britanije kojima je u nekim evropskim zemljama zabranjen ulaza, a u Srbiju kad dođu čak borave i u Palati Srbija, u prostorijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Marinika Tepić je kazala da je Tomislav Lovreković koji je uhapšen jer joj je pretio smrću pušten i upitala dokle je stigla istraga u tom slučaju i da li je tokom istrage priveden bivši savetnik u Kancelariji za Kosovo i Metohiju Miša Vacić, jer je on osoba koja je "intenzivno propagirala i objavljivala pretnje smrću koje je potpisivao Lovreković".

Poslanik Stranke demokratske akcije Sandžaka Enis Imamović pitao je premijerku Anu Brnabić i direktorku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzanu Paunović kome je "palo na pamet" da se pored sajma automobila, sajma nameštaja i poljoprivrednog sajma organizuje i sajam nacionalnih manjina.

Sajam je, podsetio je Imamović na definiciju, sastanak prodavaca i kupaca koji se periodično održava na određenom mestu radi direktne trgovine i zaključivanja trgovinskog poslovanja, te kazao da ne zna da li oni koji su došli na ideju da organizuju sajam nacionalnih manjina shvataju nivo poniženje i nepoštovanja da manifestaciju na kojoj treba da budu predstavljeni građani Srbije i njihova kultura nazovu sajam.

"To možda i baš pokazuje odnos države prema manjinama", rekao je Imamović i istakao da zato podržava odluku Bošnjačkog nacionalnog saveta da ne učestvuje na tom događaju i pozvao sve ostale savete da učine isto dok se ne promene okolnosti.

Taj sajam je održan je u nedelju, 10. decembra povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Enis Imamović zatražio je od premijerke Ane Brnabić i objašnjenje zašto Vlada Srbije u domaćoj i međunarodnoj javnosti iznosi neistine, kada je pitanju proces donošenja Akcionog plan za poglavlja 23 i 24 i podseća da je na Sajmu manjina direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila da je taj plan izrađen i donesen uz saglasnost predstavnika svih nacionalnih manjina.

On je rekao da predstavnici Bošnjaka nisu dali saglasnost na Akcioni plan za poglavlja 23 i 24 i da traže reviziju tog plana jer je taj plan nelegitiman, nelegalan i apsolutno ne nudi nijedno rešenje za nagomilane probleme sa kojima se bošnjački narod suočava u Srbiji.

Poslanik Demokratske stranke Dejan Nikolić govorio je o, kako je rekao, "torturi" u Mionici i Pećincima gde će 24. decembra biti održani lokalni izbori i pitao ministra policije šta će učinit povodom tih navoda građana i kada će biti obezbeđen bar minimum uslova za održavanje izbora.

On je pitao ministra privrede Goran Kneževića i ministra turizma Rasima Ljajića da li postoji plan za privatizaciju specijalnih bolnica u Sokobanji, Vrnjačkoj banji i Čajetini za koje su zainteresovani građani tih opština koji žive uglavnom od turizma.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović pitao je ponovo premijerku Srbije Anu Brnabić da li je birala i jednog ministra i kritikovao ih jer nemaju kvalifikacije za resore koje vode.

"Šta kvalifikuje (Aleksandra) Vulina za Ministarstvo odbrane, a šta ga je u prethodnoj vladi kvalifikovalo za ministra za rada. Isto tako, šta kvalifikuje Zorana Đorđevića za ta dva ministarstva. To što je bio šofer guvernerke Narodne banke Srbije (Jorgovanke Tabaković) nije kvalifikacija i nadam se da nije glavna stvar zbog koje je izabran", rekao je Radulović.

On je dodao i da ministar za državnu upravu Branko Ružić i ministar energetike Saša Antić nemaju dana iskustva van politike i da nisu kvalifikovani za resore koji vode.

Radulović je naveo da ministri nemaju potrebne kvalifikaciju i da su zato budžeti katastrofalni i da zato nema reformi ni u jednoj oblasti.

Šef Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelji i poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić negodovali su zbog objedinjavanja rasprave o budžetu sa još 30 tačaka i pitali kada će da prestane unižavanje rad parlamenta.

Aleksić se interesovao i ko je i pod kojim uslovima dobio mogućnost da državi isporuči više od 700 automobila marke "škoda".

Šefica poslaničke grupe Nova Srbija-Pokret za spas Srbije Sanda Rašković Ivić upitala je ministra zdravlja Zlatibora Ločara šta to ministarstvo namerava radi sa Klinikom za infektivne bolesti u Beogradu, a pitala je i kada će inovativni lekovi za hepatitis C biti stavljeni na pozitivnu listu.

Poslanica Dveri Marija Janjušević je upitala Tužilaštvo za organizovani kriminal da li je i zbog čega doneta naredba o odustajanju od dalje istrage protiv bivšeg ministra Mlađana Dinkića, koja je pokrenuta krajem 2014. godine zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i pribavio imovinsku korist 730 miliona dinara bankama.

Marija Janjušević je upitala predsednicu Skupštine Maju Gojović da li će da prihvatiti da ide sa njom na poligraf kako bi utvrdili da je nikada niko nije dotakao od poslanika Dveri, ni bilo koji drugu ženu i da je izjava Maje Gojković o modrici koju su joj navodno naneli poslanici Dveri kada su "upali" u njen kabinet lažna.

Poslanici su potom nastavili raspravu o amandmanima na izmene i dopune Zakona o budžetskom sistemu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side