Antidržavni i antievropski tonovi iz SPC
12.12.2011 Beograd

Antidržavni i antievropski tonovi iz SPC

Antidržavni i antievropski tonovi iz SPC
Ima se utisak da je saopštenje Sinoda više nego ikada do sada politički intonirano jer se u njemu na veoma jasan način udara na režim, na ustavnog poglavara države Borisa Tadića i evropsku politiku u celini.

Brine me ovako oštar politički, antidržavni i antievropski ton saopštenja Sinoda Srpske pravoslavne crkve vezanog za Kosovo i napetosti u vezi sa dobijanjem kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. Ima se utisak da crkveni oci nemaju osećanje za realnost i ne gledaju napred nego gledaju nazad, kaže sociolog religije Mirko Đorđević.

Da li je odluka SPC da izađe sa ovakvim stavom iznenađujuća?

Saopštenje o kojem govorimo izvire iz jednog zvaničnog dokumenta SPC objavljenog 2005. godine koji se zove Memorandum SPC o Kosovu i Metohiji. Reč je o opširnom dokumentu publikovanom i na srpskom i na engleskom jeziku. U njemu nalazimo temeljne ideje od kojih SPC ne odstupa. Kosovo je „srpski Jerusalim“ i ne može se ni po koju cenu dati. Ne pominje se u tom dokumentu nikakva mogućnost da neki drugi,  Albanci I Turci na primer, takođe tamo žive.

Reč je, dakle, o krupnim razmimoilaženjima između SPC I vlasti.

U ovom saopštenju od početka se zapaža veliki raskorak između SPC i državnog vrha koji se u nekoliko navrata oglašavao u vezi sa Kosovom i težnjom Srbije da se uključi u evroatlantske strukture. Taj raskorak se ovde vidi kao elemenat koji će konačno otežati odnose države i crkve.  Ti odnosi su do sada bili u usponu. Sada se crkva direktno suprotstavlja stavu državnog vrha i to je prvo što u vezi sa ovom saopštenjem zabrinjava.

Kako komentarišete negativan stav prema EU?

EU se u saopštenju označava kao himera zarad koje ne treba žrtvovati Kosovo, pri čemu se ne vidi da Sinod naše crkve nudi neko realno i održivo rešenje za situaciju koja je na Kosovu nastala. Ima se utisak da je saopštenje više nego ikada do sada politički intonirano jer se u njemu na veoma jasan način udara na režim, na ustavnog poglavara države Borisa Tadića i evropsku politiku u celini. Ovo saopštenje je vrlo blisko partijama kakve su Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka Srbije i stavovima koje te stranke zastupaju.

Šta Vas je u saopštenju SPC najviše iznenadilo?

Neočekivan je oštar ton kojim se udara na nosioce političke vlasti i na one koji su orijentisani prema Evropi. Ovaj antievropski duh u saopštenju nije novina. Izvire iz tradicije SPC, ali u ovom momentu deluje takođe kao jedna himera jer upućuje na zemlje koje nisu priznale Kosovo (apostrofirana je Rusija), a ne donosi realna rešenja za politiku  nalaženja nekog modela odnosa između Srbije i Kosova.

Kako u novonastalim okolnostima vidite status SPC na Kosovu?

Uvek i u svim situacijama u istoriji, od otomanske vladavine na ovamo, na Kosovu je crkva prihvatala formulu koja se zove „postojeća vlast“ i bila je prisutna na terenu. Ona će i sada, kako god Kosovo bilo konačno definisano, biti tamo i moraće da sarađuje sa postojećim legalnim vlastima. To ne znači da crkva treba da prizna tu državu u kojoj postoji, tim pre što su crkve i druge verske zajednice u novije vreme odvojene od države. Nema opasnosti da će crkva nestati sa Kosova. Prisutna je  kao Arhijepiskopija pećka i Eparhija raško-prizrenska, što stoji i u tituli srpskog patrijarha.

Očekujete li pogoršavanje ili poboljšavanje odnosa države i crkve?

Mislim da će se naći snaga u Saboru i Sinodu koja će prihvati realnost i realnu analizu na terenu. Bilo bi loše da se odnosi između crkve i države pogoršaju jer su crkva i država do sada blisko sarađivale.

autor: Mirko Đorđević izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 22.12.2011, 10:36h trixi (1)

    G-dine Mirko vi ste čovek koji očigledno nije vernik kao ni ja što nisam ali vaša tumačenja stavova Crkve nisu u redu. Biti npr.protiv ulaska u EU ne znači biti antievropejac- naprotiv. Članstvo u nekakvoj uniji ima svoje slabosti i prednosti ili gubitke i dobitke. Ako je uslov gubitak Kosmeta - hvala ne. Crkva je deo društva i ima potpuno pravo da iznosi stavove u pitanjima bitnim za život njenih vernika. To pravo je makar toliko koliko je vaše i moje pravo ili pravo brojnih NVO.Morate priznati da veći deo naroda pripada Crkvi za razliku od vas i mene i to je verovatno najbrojnija organizacija u zemlji.Zbog svega rečenog valja uvažavati stav Crkve kao što valja uvažavati i stav naroda.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side